Prima paginăActualitate

2013 – anul seismelor: Vecinii ne apără de cutremure

Dimensiune text

Specialiștii de la Institutul Național de Fizică a Pământului spun că, în 2013, va exista o activitate seismică intensă. Blocurile în care locuim nu vor avea probleme în cazul unui cutremur cu magnitudine mare, spun specialiștii de la Inspectoratul Județean în Construcții Neamț. Multe dintre lucrările din apartamente au afectat structura de rezistență a clădirilor. Specialiștii în construcții au aplicat, anul trecut, aproape 20 de amenzi pentru lucrări neautorizate, unele în urma reclamațiilor primite de la vecini.

 

 

Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), în primele cinci zile ale anului 2013 au avut loc 14 cutremure de intensități mici și medii. Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, ne informează, chiar din primele zile ale noului an, că, în 2013, vom avea foarte multe cutremure. „Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta și pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Cutremure în care să moară cineva nu vom avea, deocamdată. Un cutremur care să producă victime omenești și pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul, încă, să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează, pentru că nu pot produce pierderi de vieți și pagube„, a declarat, recent, Gheorghe Mărmureanu. Mircea Radulian, directorul științific al INFP, a confirmat că, în 2013, va exista o activitate seismică intensă. „Nu putem neglija zona Vrancea. Are o activitatea intensă, ce poate ajunge și la 25 de cutremure de mică intensitate pe lună. Poate să nu aibă activitate și să ne trezim cu un cutremur mare„, a declarat recent Mircea Radulian.

 

Modernizările interioare, reclamate la Inspectoratul Județean în Construcții

 

Pregătiți sufletește suntem, deoarece, de câțiva ani, cei doi specialiști ne-au vorbit – uneori în contradictoriu – despre posibilitatea producerii, chiar în 2012, a unui cutremur cu o magnitudine de 6-7 grade. Despre cât de rezistente sunt clădirile în care locuim ne informează alți specialiști, responsabilii de calitatea lucrărilor în construcții din cadrul Inspectoratului Județean în Construcții (IJC) Neamț. „După 1990, s-au impus reglementări noi în construcții, așa încât nu cred să existe probleme la blocurilor de locuit în cazul unui cutremur mare„, ne liniștește Marin Mușat, de cinci ani în fruntea instituției.

Totuși, cum, în Roman, „blocul cu bulină” a ținut, ani de-a rândul, prima pagină a ziarelor locale, consolidarea lui este, spun specialiștii, o reușită. „În privința «blocului cu bulină», probabil era mai bine să se construiască un bloc nou. S-a considerat, la acel moment, că este mai bună consolidarea lui, decizie care a fost luată cu foarte mulți ani în urmă. Nu cred că acest bloc ar trebui să aibă probleme la producerea vreunui cutremur serios, deoarece consolidarea s-a executat după un proiect care a trebuit să respecte niște norme„, a spus directorul Marin Mușat.

Blocurile rezistă la cutremur, cel puțin așa ne spun specialiștii în domeniu. După 1990, apartamentele din blocuri au suferit multe modificări, uneori fiind dărâmați chiar pereții de rezistență ai acestora, pentru a creea spații largi. Ce s-a întâmplat în interiorul apartamentelor știu doar vecinii. „În 2012, am dat între 15 și 20 de amenzi în județ, pentru lucrări neautorizate, persoanelor amendate impunându-le să facă proiect și expertiză pentru lucrările făcute. Reclamațiile au venit din partea vecinilor, supărați de zgomotul de vizavi sau invidioși pe cei care își fac lucrări de modernizare în apartamente. Numărul amenzilor este constant, comparativ cu anii trecuți. Nu ne bazăm numai pe reclamațiile oamenilor, facem și controale tematice pentru a depista anumite nereguli„, spune directorul IJC Neamț.

Singura clădire importantă cu risc de prăbușire la un cutremur mare este Casa Celibidache din Roman, care are nevoie urgentă de intervenție.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0