Prima paginăSocialSanatate

2.578.338,75 de lei într-o lună, pentru medicii de familie

Dimensiune text

Pe luna octombrie, celor 250 de medici de familie din judeţul Neamţ le-au fost decontaţi 2.578.338,75 de lei din partea Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ.

18.395,66 de lei reprezintă cel mai mare venit al unui cabinet de medic de familie din judeţul Neamţ, primit din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ în luna octombrie. Alţi 128 de medici de familie din judeţ au avut un venit de peste 10.000 de lei în luna anterioară. Veniturile se calculează 50% pentru numărul de pacienţi înscrişi pe lista cabinetului şi 50% pentru serviciile acordate.

La începutul lunii octombrie a fost promulgată legea de aprobare a Ordonanţei 2/2004, potrivit căreia medicii nu mai sunt funcţionari publici şi nu pot fi asimilaţi acestora, astfel că veniturile medicilor de familie aveau să nu mai fie publice. Însă preşedintele-director al CAS Neamţ, juristul Radu Firăstrău, a decis să fie făcute publice în continuare aceste venituri, având în vedere că provin din bani publici.

Tot în funcţie de numărul de pacienţi înscrişi se calculează şi sporul pentru condiţii deosebite de lucru, pe care îl primesc, în general, medicii din mediul rural, care lucrează în condiţii mai grele.

Citește și:   Fără modificări în scenariul de funcționare pentru școlile din județ, din 27 septembrie

Aceste sporuri se stabilesc în funcţie de mai multe criterii. Printre acestea se numără: alimentarea cu apă potabilă a cabinetului, încălzirea acestuia, distanţa localităţii faţă de oraş, densitatea populaţiei, distanţa dintre punctele extreme ale zonei deservite, deplasările la domiciliul asiguraţilor, distanţa faţă de cea mai apropiată structură de primiri urgenţe sau faţă de un centru de permanenţă şi starea drumului de legătură între cabinet şi aceste structuri.

Din cei 250 de medici de familie din judeţul Neamţ, 105, care au cabinete în 80 de localităţi, majoritatea din mediul rural, beneficiază de sporuri pentru condiţii deosebite. „Din cei 105 medici de familie, patru primesc sporuri între 31 şi 40%, 14 primesc între 21 şi 30%, 81 primesc între 11 şi 20% şi şase primesc un spor sub 10%. Procentele sunt raportate la numărul de persoane înscrise pe listă, şi nu la venitul cabinetului. Formula matematică de calcul a acestor sporuri este una deosebit de complexă, care este realizată prin intermediul interfeţei Sistemului Informatic Unic Integrat, cu care lucrează medicii de familie”, a declarat Lăcrămioara Ilişescu, purtătorul de cuvânt al CAS Neamţ.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Soos Szabo Klara 7 ani

  Ar fi bine daca media nu ar dezinforma , ci ar informa in mod corect .Banii decontati la care dn . Alina Mihaes face referire in articol nu este venitul medicului de familie ci este venitul cabinetului medical .Iar din aceea suma medicul de familie sustine infrastructura cabinetului, toate cheltuielile acestuia, precum si salariile angajatilor cu taxele si impozitele aferente.

  Venitul cabinetului si venitul medicului sunt doua lucruri diferite , precum venitul cotidianului Ziarul de Roman si venitul ziaristei.

 • Netty 7 ani

  scrieţi şi despre curăţenia din cabinete, care lasă de dorit şi un ARTICOL despre schema de vaccinări la nivel naţional. Există DEJA cazuri de copii nevaccinaţi la timp…decalări de luni întregi…..un răspuns de la D..SNeamţ.

 • ana 7 ani

  este normal sa-ti intre in cont atatia bani daca ai inscrisi 4000 de oameni. si sunt multi doctori de familie care incaseaza sume uriase.
  Se intreaba cineva daca doctorul cu suflete fara numar pe lista lui le aude respiratia fiecaruia dintre ei macar o data pe an?
  Intrebati-i si pe doctorii cu cate 1600 si 2000 de pacienti, care intr-adevar sunt doctori si nu samsari, si care au simtul lucrului bine facut in medicina, care respecta legea si il respecta si pe pacient, cum isi traiesc viata de pe o zi pe alta.