Prima paginăActualitate

19 martie, Ziua Paşaportului Românesc

19 martie, Ziua Paşaportului Românesc

Dimensiune text

 

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Instituţiei prefectului județului Neamț sărbătoreşte, la data de 19 martie, alături de întreg sistemul de paşapoarte din România, Ziua Paşaportului Românesc, zi în care se împlinesc 105 ani de când, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758 din 19 martie 1912 a fost promulgată „Legea asupra pașapoartelor”, prima lege modernă în domeniu, informează un comunicat al Prefecturii Neamț.

Paşaportul, document general de călătorie, este menţionat pentru prima dată în anul 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. De-a lungul timpului au fost introduse paşapoartele diplomatice – în anul 1920, iar în anul 1941 – paşapoartele colective şi paşapoartele de serviciu.

Activitatea de eliberare a paşapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne, în anul 1948. Regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989. Prin Decretul-Lege nr. 10 din ianuarie 1990 s-au liberalizat călătoriile cetăţenilor români în străinătate şi s-au desfiinţat vizele. Începând cu 1 ianuarie 2005, activitatea de eliberare a paşapoartelor  la nivel de judeţ a trecut în subordinea instituţiei prefectului.

Prevenirea falsificării paşapoartelor a determinat sporirea eforturilor comune, fiind astfel adoptate măsuri la nivel european pentru creşterea gradului de siguranţă al documentului de călătorie. În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Uniunii Europene privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, România, ca stat membru, a introdus paşapoartele electronice.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Instituţiei prefectului, din luna noiembrie 2009, a intrat pe procedura emiterii paşapoartelor simple electronice şi paşapoarte simple temporare.

În ceea ce priveşte realizările principalilor indicatori ai Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, în primele trei luni ale anului 2017  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţia se prezintă astfel :

– cereri paşapoarte simple electronice – 2.640, faţă de 1.998;

– cereri paşapoarte simple temporare – 1.158, faţă de 748;

– paşapoarte simple electronice eliberate – 2.084, faţă de 2.565;

– paşapoarte simple temporare eliberate – 1.152, faţă de 748;

– cereri soluţionate prin ambasade – 1.627, faţă de 1.442.

COMENTARII

WORDPRESS: 0