Aceasta este suma aproximativă achitată lunar, de Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ, pentru gărzile efectuate de medici şi asistenţi la un centru de permanenţă.
317.008,18 de lei a decontat Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, în luna aprilie 2015, pentru plata medicilor de familie şi a asistenţilor medicali care fac gărzi în cele 20 de centre de permanenţă din judeţ. Un medic de familie primeşte, în medie, pentru o gardă într-un astfel de centru, 15 lei pe oră, dar poate depăşi chiar şi 19 lei pentru o oră. Între 14 şi 17 mii de lei achită CAS Neamţ, lunar, pentru gărzile efectuate de medicii și asistenţii dintr-un centru de permanenţă.
În Roman, aproximativ 20 de medici au acceptat să facă gărzi la un astfel de centru, chiar dacă asta presupune mai multe nopţi nedormite acasă şi un program de lucru extenuant. Unii dintre ei fac gărzi chiar şi la mai multe centre. În luna aprilie 2015, aceşti medici au fost plătiţi, în medie, de către CAS Neamţ, cu sume cuprinse între 1.500 şi 7.000 de lei.
Primele centre de permanenţă au fost înfiinţate în Roman în 2011. Astăzi, în judeţul Neamţ funcţionează 20 astfel de centre, dintre care cinci la Piatra Neamţ, şase la Roman, câte unul în Târgu Neamţ, Bicaz şi Roznov, iar alte şase funcţionează în mediul rural: Grinţieş, Tămăşeni, Moldoveni, Oniceni, Poienari şi Sagna.
Aceste centre de permanenţă au fost înfiinţate pentru ca medicii de familie să fie la dispoziţia cetăţenilor, pentru efectuarea unor tratamente sau consultaţii de urgenţă, între orele 15 şi 8 dimineaţa, şi non- stop în weekenduri şi de sărbătorile legale.
Comentarii