15 martie, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului

HomeEconomie

15 martie, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului

 

 

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Neamț marchează, pe 15 martie, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului. Cu această ocazie, CJPC Neamț va organiza acțiuni de informare, consiliere, preluare de informații sau petiții din partea consumatorilor, în incinta unor spații comerciale din Piatra Neamț, Roman şi Tîrgu  Neamț.

Ziua de 15 martie a fost declarată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor după discursul istoric rostit de președintele SUA, John Fitzgerald Kennedy, în urmă cu 56 de ani, la 15 martie 1962, în fața Congresului american. Președintele SUA a vorbit pentru prima dată despre dreptul cumpărătorului la securitate, la informare, de a fi ascultat și de a alege, introducând astfel un termen nou, o teorie nouă, un drept nou, „dreptul consumatorului la protecție”, ceea ce a generat ulterior o mișcare la nivel mondial.

Ziua consumatorilor a fost sărbătorită pentru prima dată în 1983 și, de atunci, data de 15 martie reprezintă un simbol pentru solidaritate globală și mobilizarea unor acțiuni pe teme cu impact important. În 1992, acest drept le-a fost recunoscut oficial și românilor, prin adoptarea primului act normativ în acest sens, OG 21/1992 privind protecția consumatorilor, prin care s-a creat și instituția care veghează de atunci la protejarea drepturilor consumatorilor: Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, denumit în prezent Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Organizația Internațională a Uniunilor de Consumatori – Consumers International – propune an de an o temă pentru Ziua consumatorului. Tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume, iar anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei este „Crearea unei piețe online echitabile și sigure”.

Pornind de la tema zilei, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale, organizează numeroase evenimente, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a drepturilor de care beneficiază consumatorii și de a îi stimula să acționeze în acord cu aceste drepturi, pentru a fi informați corect și transparent.

„Vă mulțumim pentru încrederea acordată instituției noastre. Vă garantăm că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor veghează permanent piața și se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor”, a afirmat, cu acest prilej, comisar șef adjunct Teodor Cristian Hâncu, din cadrul CJPC Neamț.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0