Prima paginăSocialRoman

15 copii au fost luați de lângă mamele lor

Dimensiune text

Din cauza problemelor existente în familiile lor sau a situaţiei materiale precare a părinţilor, 15 copii din Roman au fost luaţi de lângă părinţii lor, anul trecut, şi au fost plasaţi într-un mediu mai bun pentru dezvoltarea lor.

13 nou-născuţi care au venit pe lume la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman în 2014 şi alţi doi minori care au ajuns la secţia Pediatrie au fost luaţi de lângă mamele lor, pe motiv că acestea nu îşi permiteau sau nu îndeplineau condiţiile necesare ca să îi poată creşte aşa cum se cuvine. Asistentul social al Spitalului Roman, Rodica Bălan, a fost cea care s-a ocupat să le găsească acestor copii un loc în care să fie bine îngrijiţi.

Cei mai mulţi dintre aceşti copii au fost aduşi pe lume de mame care aveau sub 18 ani. Anul trecut, 62 de minore au născut un copil la Maternitatea Roman, dintre care două aveau 14 ani, 15 aveau 15 ani, 21 abia împliniseră 16 ani şi 23 mai aveau doar un an până la majorat. „Nicio mămică nu şi-a abandonat copilul la noi în spital, anul trecut. Din cele 62 de mame minore, toate şi-au recunoscut copiii, iar acolo unde a fost cazul, au fost de acord că trebuie să găsim o măsură de protecţie pentru pruncii lor. Cei mai mulţi dintre copiii aduşi pe lume de minore au fost recunoscuţi şi de taţi, care, în majoritatea cazurilor, erau majori şi îşi asumau responsabilitatea creşterii şi îngrijirii copilului la domiciliu”, a precizat asistentul social Rodica Bălan.

Pe parcursul anului 2014, au fost luate măsuri de protecţie pentru 13 copii care s-au născut sau au trecut pe la Spitalul Roman. Pentru doi a fost necesară o măsură de protecţie pentru încadrare în grad de handicap; patru copii au ajuns în plasament la un asistent maternal; trei copii au fost internaţi în centrul „Romaniţa”, din cauza unor grave probleme de sănătate; doi copii au mers la centrul „Familia Mea” şi patru copii au mers în plasament familial.

În general, a fost vorba despre nou-născuţi. Mai mari, de şapte şi patru ani, erau doar cei doi copii care au mers la centrul „Familia Mea”. „Este vorba despre doi fraţi care au mers, mai întâi, la «Familia Mea», iar apoi au ajuns la un asistent maternal. Pentru ei s-a luat măsura de protecţie în regim de urgenţă, imediat ce au ajuns la spital. Mama lor era mare consumatoare de băuturi alcoolice, iar cel cu care a avut o relaţie de concubinaj s-a sinucis. Copiii nu mai puteau rămâne în familia respectivă, cu atât mai mult cu cât mama nici nu se ocupa de ei”, a povestit Rodica Bălan.

COMENTARII

WORDPRESS: 0