Prima paginăSocial

15.656.663 lei în fiecare lună pentru săracii judeţului

Dimensiune text

Judeţul Neamţ ocupă locul al cincilea pe ţară într-un clasament întocmit în funcţie de cuantumul finanţărilor acordate de la bugetul de stat pentru beneficii sociale.

Sumele acordate în luna august 2013 pentru plata beneficiilor sociale şi a taxelor aferente acestora se ridică, în judeţul Neamţ, la 15.656.663 lei. Aceste sume au fost distribuite către 176.699 de persoane din judeţ, aparţinând diferitelor categorii de persoane defavorizate. Pe unităţi administrativ-teritoriale, cei mai mulţi beneficiari de ajutor social şi alocaţie pentru susţinerea familiei îşi au domiciliul pe raza primăriilor Pipirig, Răuceşti, Vânători – Neamţ, Petricani, Valea Ursului, iar la polul opus sunt comunele Dumbrava Roşie, Alexandru cel Bun, Mărgineni, Girov şi Tazlău.

Judeţul Neamţ se află pe un loc fruntaş într-un top al judeţelor sărace: locul al cincilea la nivel naţional, în funcţie de cuantumul finanţărilor aprobate din bugetul de stat pentru nul 2013.

„Suma este, într-adevăr, foarte mare şi reprezintă sumele plătite efectiv prin instituţia noastră. Prin conturile instituţiei noastre trec, în fiecare lună, sume enorme şi se preconizează o creştere a acestora, începând din ianuarie 2014, când vor avea loc modificări legislative legate de venitul minim impus solicitanţilor acestor drepturi. Dacă analizăm pe fiecare categorie de beneficiari în parte, există fluctuaţii de la an la an. De exemplu, numărul alocaţiilor de susţinere a familiilor este în scădere, situaţie determinată de faptul că multe familii pierd sprijinul din cauza absenţelor pe care le înregistrează copiii la şcoală. În ceea ce-i priveşte pe beneficiarii de ajutor social, aceştia sunt în creştere, din cauza schimbării legislaţiei, care a modificat plafonul de venituri”, a spus Mihaela Alungulesei, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Neamţ.

Beneficiile de asistenţă socială reprezintă o formă de suplimentare sau de substituire a veniturilor individuale/familiale obţinute din muncă, în vederea asigurării unui nivel de trai minimal, precum şi o formă de sprijin. Principalele tipuri de beneficii de asistenţă socială acordate sunt cele care vizează sprijin acordat familiilor cu venituri reduse – Ajutorul social (Venit Minim Garantat), Ajutorul pentru încălzire, Alocaţia pentru susţinerea familiei, politici familiale (Alocaţia de stat pentru copii, Alocaţia de plasament, Indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie) şi sprijin acordat persoanelor cu handicap (Drepturi acordate persoanelor cu handicap în conformitate cu Legea nr. 448/2006, Bugetele personale complementare acordate lunar persoanelor cu handicap, Indemnizaţia lunară de hrană HIV/SIDA, Indemnizaţia lunară acordată persoanelor cu handicap grav şi accentuat şi Indemnizaţia lunară de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual şi Alocaţia lunară de hrană pentru copiii cu handicap de tip HIV/SIDA).

Analizând datele cuprinse în Buletinul statistic din domeniul muncii şi protecţiei sociale, apărut la finele lunii iulie 2013, la nivel naţional se constată o diminuare a sumelor alocate beneficiilor sociale în anul 2012, faţă de anul 2011, cu 5,7%, în timp ce, pentru anul 2013, tendinţa este de creştere, justificată şi de majorarea nivelului minim garantat (conform OUG nr. 42 din mai 2013) şi de majorarea limitei de venituri până la care se acordă unele beneficii de asistenţă socială.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Cicerone 8 ani

    Locul fruntas la emiganti, locul fruntas la saraci tarii, locul fruntas la pretul pe metru cub de apa. SI LOCUL FRUNTAS LA CEI MAI BOGATI ROMANI.