Prima paginăSocialReligie

130 de ani de la sfinţirea Bisericii „Schimbarea la faţă” din Roman

Dimensiune text

Biserica din Cimitirul „Eternitatea” îşi va serba hramul miercuri, 6 august. Slujba de vecernie va avea loc marţi, 5 august, începând cu orele 17.00, şi va oficiată de un sobor de preoţi din Protopopiatul Roman.

Biserica „Schimbarea la faţă” din incinta cimitirului romaşcan a fost construită pe locul unei capele, din fonduri adunate de la enoriaşi şi cu ajutorul unei subvenţii din partea Primăriei Roman. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată pe 9 martie 1883, în vremea episcopului Melchisedec Ștefănescu, motiv pentru care lăcaşul de cult a primit şi hramul „Sfinţii 40 de mucenici”. Un an mai târziu, episcopul Melchisedec a oficiat slujba de sfinţire a lăcaşului de cult.

Hramul principal, respectiv „Schimbarea la faţă”, i-a fost atribuit lăcaşului de cult ca urmare a faptului că în Roman se organiza un târg, vestit în toată Moldova, care se desfăşura în fiecare an la această dată, pe platoul de lângă cimitir.

În cimitirul romaşcan şi-au găsit odihna veşnică, de-a lungul anilor, eroi români din cele două războaie mondiale, dar şi multe personalităţi ale Romanului – preoţi, medici şi avocaţi, deputaţi şi senatori, profesori şi pictori.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0