HomeSocial

12 copii au o familie nouă

12 copii din judeţul Neamţ au fost adoptaţi, în acest an, de familii cu suflet mare. Numărul lor este mai mic în comparaţie cu anul trecut, atunci când, în prima jumătate a anului, peste 20 de copii au căpătat o familie nouă.

Lipsa unui copil este cel mai acut resimţită de cuplurile care nu reuşesc să aibă urmaşi, din diverse motive, de cele mai multe ori fiind vorba despre probleme medicale. După ce, ani de zile, încearcă tot felul de tratamente, fără folos, soţii iau în calcul şi ipoteza adoptării unui copil. În momentul în care se decid să facă acest pas, constată că le trebuie foarte multă răbdare. Statul român impune condiţii severe înainte de a permite adopţia. În mod normal, dacă totul ar merge bine, o familie ar putea avea un copil după 9-10 luni. Din păcate, din cauza unor proceduri birocratice, acest termen poate ajunge şi la doi-trei ani.

De la începutul anului 2014, 15 familii sau persoane din judeţul Neamţ au solicitat evaluarea în vederea eliberării atestatului de familie/persoană adoptatoare, fiind atestate, până în prezent, zece familii. 12 copii au devenit adoptabili, 12 au fost adoptaţi şi şapte copii au fost încredinţaţi de către instanţele de judecată în vederea adopţiei.

Numărul adopţiilor a scăzut faţă de anul trecut. În 2013, pentru 44 de copii instanţa judecătorească a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne (au devenit copii adoptabili) şi 39 de familii/persoane au fost evaluate în vederea obţinerii atestatului.

Copil român, sănătos şi de maximum trei ani

Potrivit specialiştilor din cadrul Departamentului de adopţii al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, cele mai multe dintre familiile care doresc să adopte un copil sunt din mediul urban şi îşi doresc un copil de etnie română, să fie sănătos, să aibă părinţi biologi sănătoşi şi să nu fie mai mare de trei ani.

„La oraş, nivelul de trai este un pic mai ridicat şi, poate de aceea, cea mai mare parte a familiilor care vor să adopte provin din mediul urban. Familiile nu doresc un copil bolnăvicios sau care să fie prea mare şi să aibă deja o personalitate bine dezvoltată. Preferă unul mai mic, pe care îl pot creşte după bunul plac. Copiii mai mari sunt adoptaţi, de obicei, de către familiile care i-au avut luaţi în plasament. În acest moment, avem două familii care au avut grijă de un copil în acest fel şi care, acum, doresc să îl adopte. Chiar anul acesta am avut o fetiţă de şase ani care a fost adoptată de asistentul maternal care a îngrijit-o în ultimii ani”, a precizat inspector superior Otilia Boureanu, Coordonatorul Compartimentului Adopţii din cadrul DGASPC Neamţ.

Perioada foarte lungă care trece din momentul în care o familie depune documentele pentru a obţine un atestat prin care să devină adoptatoare şi până în momentul în care ajunge să primească un copil cu toate actele în regulă este foarte lung, tocmai pentru că specialiştii vor să se asigure că familia îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea creşte un copil şi, apoi, pentru că există o anumită compatibilitate între familie şi copil. „Până acum, nu am avut niciun caz în care familia să îl aducă pe copil înapoi la noi, pe motiv că nu s-ar înţelege cu el. Chiar dacă procesul durează mult, familia care îşi doreşte cu adevărat un copil este dispusă să aştepte oricât e nevoie, numai pentru a-şi vedea visul împlinit”, a mai spus Otilia Boureanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0