Prima paginăActualitate

12 ani de închisoare pentru bătăușii cadrelor medicale

Dimensiune text

Cei care vor agresa cadrele medicale vor fi acuzați de ultraj. Ei riscă pînă la 12 ani de închisoare.

 

 

Marți, 23 octombrie, deputații au adoptat un proiect de lege care incriminează faptele de amenințare, lovire, sau alte violențe săvîrșite împotriva personalului sanitar aflat în exercițiul funcțiunii prin stabilirea unor pedepse similare celor prevăzute de Codul Penal pentru infracțiunea de ultraj. Astfel, amenințarea săvîrșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, șofer de autosanitară, ambulanțier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar aflat în exercițiul funcțiunii, ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă. De asemenea, lovirea sau orice acte de violență săvîrșite împotriva personalului sanitar aflat în exercițiul funcțiunii se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani, vătămarea corporală se pedepsește cu închisoare de la șase luni la șase ani, iar vătămarea corporală gravă se pedepsește cu închisoarea de la trei ani la 12 ani, conform proiectului de lege. Camera Deputaților este for decizional.

În ultima perioadă se constată o creștere a agresivității față de cadrele medicale. Această creștere este cauzată de faptul că resursele financiare și umane sînt puține. În plus, ele sînt prost gestionate. Este o inițiativă foarte bună, întrucît fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea atitudinii. Pacienții și rudele acestora trebuie să înțeleagă faptul că, pe lîngă drepturi, au și obligații. În cazul erorilor medicale care pot apărea, factorul uman este responsabil de mai puțin de 10% dintre acestea. Așa cum cadrele medicale pot fi trase la răspundere, și pacienții trebuie trași la răspundere„, a apreciat medicul Letiția Damoc, managerul Serviciului Județean de Ambulanță.

În urmă cu o săptămînă, un echipaj al ambulanței care s-a deplasat la un pacient a fost agresat verbal de peste 40 de rude ale pacientului, iar cadrele medicale au fost nevoite să fure bolnavul pentru a-l transporta la spital. Rudele pacientului, care a decedat în cele din urmă, au făcut scandal și la spital, dar împotriva lor nu s-a dispus nici o măsură.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Emi 9 ani

  Rrromi bineinteles!

 • Biz 9 ani

  Adica un roman n-are dreptul sa ia masuri impotriva unui medic care nu-l trateaza corect, sau ii cere spaga? Macar tiganii isi dau in petec, poate se mai sperie si nenorocitii aia. Daca se mai da si legea asta, o sa fim si f….i si cu banii luati.

  • gelu 9 ani

   ce ai vrea tu BÎZ, sa intri in spital cu un 9 mm si sa te asezi langa cadrele medicale in timp ce incearca sa isi faca meseria? Iar daca Doamne fereste se intampla vreo nenorocire sa îi executi? Atunci ia frate si tine-ti bolnavul acasa, trateaza-l tu cu multa dragoste!