Prima paginăSanatate

Medicii de la țară trebuie să justifice sporul de rural

Dimensiune text

Medicii de familie care lucrează în mediul rural vor încheia un nou contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, dar vor trebui să umble din nou pe drumuri, pentru a aduna actele necesare prin care să dovedească în ce condiţii grele lucrează, pentru a primi un spor de rural cât mai mare.

 

„Medicii de familie au termen o lună de la încheierea contractelor pentru a se prezenta la CAS cu toate acte de la primării, din care să reiasă dacă drumul este asfaltat, dacă există reţea de apă, numărul persoanelor care beneficiază de ajutor social, pentru a se stabili punctajul pe baza căruia se calculează sporul pentru fiecare cabinet medical în parte. Anul trecut, medicii de familie au fost nemulţumiţi de sporul pe care l-au primit. Acesta se acordă şi în funcţie de numărul de persoane înscrise pe lista acelui medic care primesc un ajutor social minim din partea statului. În 2013, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ a respins unele dosare ale unor astfel de persoane, aşa încât sporul primit de medic a scăzut. Sperăm să nu se întâmple acelaşi lucru şi anul acesta”, a declarat medicul Angela Bica, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Neamţ.

Acest spor de rural se acordă ţinând cont şi de alte criterii, cum ar fi distanţa cabinetului faţă de oraş, suprafaţa localităţii în care se află dispensarele, distanţa dintre cabinet şi cel mai apropiat centru de permanenţă, inclusiv lista cu numărul de pacienţi. Toate acestea vor fi evaluate de o comisie paritară formată din reprezentanţi ai CAS şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0