Prima paginăActualitateComunicate

A murit profesorul universitar Dorel Cernomazu

Dimensiune text

Inginerul Dorel Cernomazu, inventator şi cercetător, cadru didactic universitar, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Roman, la vârsta de 68 de ani. Dorel Cernomazu suferise o intervenţie chirurgicală în urmă cu trei luni, la un spital din Iaşi.

Născut în comuna Zorleni, judeţul Vaslui, Dorel Cernomazu a absolvit studiile liceale la Bârlad (1965) şi Facultatea de Electronică a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi (1970). Până în 1990, a lucrat la Uzina de Reparat Transformatoare şi Aparataj Electric (actualul ELEROM) din Roman, ca şef al laboratorului de încercări electrice, şef al laboratorului de prototipuri şi tehnologii noi, locţiitor al directorului. Din 1990 a activat la Facultatea de Inginerie Electrică şi Știinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava.

A câştigat numeroase premii şi medalii la târgurile de inventică, printre care Marele Premiu Euroinvent 2013, Ordinul Da Vinci pentru inventică şi titlul de „Inventator de elită”, clasa I, acordat de Comisia de Inventică a Academiei Române. În cei 40 de ani de activitate, a realizat peste 380 de invenţii în domeniul transformatoarelor electrice, micromotoarelor neconvenţionale şi energetică solară.

Dorel Cernomazu va fi înmormântat miercuri, la Suceava. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

COMENTARII

WORDPRESS: 0