HomeSanatateRoman

Unitate mobilă de donare de sânge, la Roman

Vineri, 30 octombrie, un autobuz special compartimentat şi dotat va sta în faţa Casei de Cultură din Roman, la dispoziţia romaşcanilor care vor să doneze sânge.

Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi, vor organiza o sesiune mobilă de donare de sânge, vineri, 30 octombrie, în Roman, în faţa Casei de Cultură, între orele 9.30 – 14.00. Acţiunea face parte din programul „O şansă pentru viaţă”.

Sângele donat cu această ocazie va fi utilizat în spitalele din regiune, pentru salvarea pacienţilor supuşi unor intervenţii chirurgicale sau a celor care necesită preparate sanguine.

Această sesiune, prin sângele recoltat, oferă o şansă în plus pacienţilor din spitale şi ajută persoanele ocupate, dar interesate să contribuie la salvarea de vieţi omeneşti. Astfel, potenţialii donatori au acces la un proces de donare rapid şi comod, realizat într-un autobuz special compartimentat şi dotat.

Romaşcanii care îndeplinesc condiţiile minime pentru a deveni donatori sunt aşteptaţi să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) în cadrul unităţii mobile „O şansă pentru viaţă” – un autobuz special compartimentat şi dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie să îl parcurgă un donator de sânge.

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât şi pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoasă şi să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani, greutate 50 – 100 kilograme femeile şi 60 – 100 kilograme bărbaţii, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale, să nu aibă/nu fi avut boli precum hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.

„O şansă pentru viaţă” este cel mai amplu program naţional de donare de sânge derulat până în prezent în România. Programul derulat de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România a fost lansat în mai 2008, cu scopul de a îmbunătăţi sistemul transfuzional românesc. Până în prezent, în cadrul acestuia au fost recoltaţi mai mult de 66.000 de litri de sânge, care au salvat peste 200.000 de vieţi.

Comentarii

WORDPRESS: 0