HomeActualitateNeamt

Prefectul de Neamț face lobby pentru lucrări de 23 de milioane de euro

Prefectul George Lazăr predă ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură documente pentru finanţarea proiectelor care au ca scop apărarea în caz de inundații sau secetă. Lucrările din zona sursei de alimentare cu apă a Romanului sunt apreciate la 15.786.000 de lei. Apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Recea, din comuna Ion Creangă este o lucrare estimată la 13.891.000 de lei. Realizarea digurilor de la Tămăşeni şi Gâdinţi va costa 31.850.000 de lei. Lucrările de amenajare a albiei Siretului la Ion Creangă sunt estimate la 5.000.000 de lei.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ a adoptat, marţi, şase hotărâri de mare importanţă pentru judeţ, dar, mai ales, pentru cetăţenii din zona Romanului. Hotărârile aprobate marţi vor ajunge la ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, care a promis că va găsi finanţare pentru investiţiile al căror rol este acela de a proteja populaţia împotriva inundaţiilor sau a altor fenomene. 

Soluție de importanță istorică pentru romașcani

Cel mai important proiect pentru romaşcani este cel care vizează zona staţiei de captare a apei de la Pildeşti – Simioneşti. Staţia de captare se află pe malul stâng al Moldovei, dar nivelul apei a scăzut în ultimii ani şi, acum, mai puţin de 50 de puţuri sunt funcţionale, din cele 96 existente. Din acest motiv, în zilele secetoase, apa potabilă a fost furnizată la robinet romaşcanilor după program, din cauza presiunii scăzute.

Problemele la pânza freatică din zona puţurilor de captare de la Pildeşti au la bază excavări făcute fără responsabilitate. Ministerul Mediului a fost informat în anul 1996 despre această problemă şi a demarat, atunci, un program de investiţii pentru refacerea zonei, dar lucrările realizate au rezolvat doar jumătate din problemă. Conform reprezentanţilor Administraţiei Naţionale Apele Române, lucrările s-au oprit din lipsă de fonduri, din valoarea totală de peste 39.000.000 lei executându-se până acum lucrări în valoare de 24.085.534 lei. Proiectul constă în aducerea albiei minore a râului Moldova spre malul stâng al albiei majore, la aproximativ 100 metri distanţă de frontul puţurilor, precum şi ridicarea şi stabilizarea liniei care uneşte punctele cele mai adânci ale albiei râului.

Marţi, CJSU Neamţ a decis că Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamţ va efectua demersurile necesare către Administraţia Bazinală de Apă Siret, respectiv Administraţia Naţională Apele Române, în vederea alocării resurselor financiare pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiţii „Refacerea amenajării râului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a oraşului Roman (frontul Pildeşti – Simioneşti)”. „Pentru finalizarea lucrărilor de la Pildeşti – Simioneşti mai este nevoie de 15.786.000 de lei. Sunt lucrări de mare amploare, care trebuie să reziste şi la viituri, dar să fie eficiente şi atunci când nivelul apei este foarte scăzut”, a afirmat inginerul Ioan Păvăleanu, directorul SGA Neamţ.

Alte lucrări care au nevoie de finanţare sunt amenajarea albiei râului Cracău, care este o lucrare de 33.248.000 de lei, şi lucrările de apărare împotriva inundaţiilor a localităţii Recea, din comuna Ion Creangă. Pentru această investiţie este nevoie de 13.891.000 de lei. Pentru continuarea lucrărilor la digul de la Gâdinţi mai sunt necesari 7.396.000 de lei, bani cu care să se realizeze cei 3.030 de metri de dig de pe malul stâng al Siretului. Digul va preveni producerea unor inundaţii precum cele din 1991, 2008 sau 2010.

Continuarea lucrărilor la digul de pe râul Siret de la Adjudeni – Tămăşeni înseamnă un efort bugetar de 23.789.000 de lei. La acest dig, Apele Române au terminat doar prima etapă din lucrare, iar lipsa de fonduri a dus la oprirea temporară a lucrărilor.

Un alt proiect care, în viziunea autorităţilor judeţene, e foarte important, este amenajarea albiei râului Siret în localitatea Ion Creangă. Aici nu este vorba de o investiţie începută, ci doar de o notă de fundamentare pe baza căreia vor trebui realizate studii şi proiecte tehnice. Investiţia a fost estimată la 5.000.000 de lei, dar o valoare corectă va fi cunoscută după realizarea studiilor de specialitate.

Aceste proiecte discutate în şedinţa CJSU de marţi, 11 februarie, au fost şi vor fi susţinute în faţa ministrului Lucia Varga de către prefectul George Lazăr. „Hotărârile aprobate şi alte documente vor fi trimise doamnei ministru. Am discutat cu dumneaei şi mi-a promis că va introduce bani în buget pentru aceste investiţii, toate cele şase investiţii însemnând lucrări de 23 de milioane de euro. Am insistat în mod special pentru a fi prinse la finanţare proiectele de la Roman – staţia de captare -, Ion Creangă şi Tămăşeni. Din punct de vedere administrativ, instituţiile din judeţ care au atribuţii în acest sens au realizat tot ce a fost nevoie. Însă eu voi continua să fac lobby pe lângă doamna ministru pentru finanţarea acestor obiective”, a declarat prefectul George Lazăr, care este şi preşedintele CJSU Neamţ.

După ce Ministerul Mediului va aproba bugetele fiecărui domeniu de acţiune în parte, banii aferenţi unui obiectiv se vor transfera către Administraţia Naţională Apele Române, fiind precizată cu exactitate destinaţia sumelor.

Comentarii

WORDPRESS: 0