HomeActualitateEconomie

43 de agenți economici la Bursa locurilor de muncă

Persoanele în căutarea unui job au avut la dispoziţie 271 de locuri de muncă vacante.

bursa 05Restaurantul „Brăduţul” a fost, vineri, 25 septembrie, gazda bursei generale a locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ (AJOFM).

„Bursa generală a locurilor de muncă este cel mai important eveniment al AJOFM Neamţ, pe care îl organizăm anual. Este o manifestare de tradiţie, bogată în oportunităţi de angajare pentru şomerii din zona Roman. Am invitat absolvenţii pe care îi avem în evidenţă, respectiv 180, dar şi alţi şomeri aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Au fost contactaţi 90 de agenţi economici din zona Roman, dar la manifestare au fost prezenţi 43. Sunt 271 de locuri vacante: 128 de locuri în industrie, 40 de locuri în construcţii şi agricultură şi 103 locuri vacante pentru servicii şi comerţ. Locuri de muncă vacante sunt pentru: ospătari, bucătari, vânzători, agenţi de vânzări, tâmplari, tehnicieni în industria lemnului, instalatori, sudori, lăcătuşi mecanici, fierari betonişti, dulgheri, şoferi de autocamion şi de dubiţe transport marfă, confecţioneri tâmplărie aluminiu, zugravi, finisori, electricieni, instalatori sanitari, mecanici, spălători vehicule, măcelari, agenţi de pază, pizzari, dar şi pentru alte meserii”, a precizat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ.

bursa 02Oferta locurilor de muncă pentru absolvenţii cu studii superioare a fost mică. „Din cele 271 de locuri de muncă vacante, doar nouă au fost pentru studii superioare – economist, inginer mecanic, inginer electrotehnist, asistent manager, unit manager, consultant asigurări şi recepţioner. Oferta pentru persoanele cu studii superioare este întotdeauna mai mică. Acest lucru nu se datorează neapărat lipsei locurilor de muncă pentru această categorie socio-profesională, ci faptului că angajatorii fac recrutarea direct – din vorbă în vorbă sau din bazele de date pe care le au”, a spus directorul Daniel Chirilă.

„Aş vrea să găsesc un post de şofer. Mi-e teamă de concurenţă. Ştiu că sunt alţii mult mai buni decât mine şi nu ştiu ce şanse voi avea. Dacă nu voi fi angajat, voi continua să caut”, a spus Cosmin Iosif Tulbure, proaspăt absolvent al Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman.

În judeţul Neamţ, bursa locurilor de muncă s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ. La sfârşitul evenimentului, în judeţul Neamţ au fost selectaţi pe loc 57 de absolvenţi: 43 la Piatra Neamţ, 14 la Roman. În tot judeţul au fost angajate pe loc două persoane cu studii superioare, pentru posturile de inginer chimist şi inginer în industria alimentară.

„Angajatorii au fost învăţaţi cu vechii meseriaşi, care aveau un cult al muncii”

bursa 04Dificultatea angajatorilor de a selecta personal vine, spun specialiştii, din lipsa unei concordanţe între nevoile angajatorilor şi meseriile pentru care s-au pregătit absolvenţii.

AJOFM oferă o paletă mai largă de servicii pentru şomeri – consiliere şi formare profesională. „Învăţământul românesc face un efort pentru a se adapta la cererea de pe piaţă. Prognozează o specializare anul acesta, spre exemplu, care nu se mai regăseşte pe piaţa muncă după patru ani. Integrarea târzie a absolvenţilor ţine şi de faptul că ei nu sunt pregătiţi pentru a fi absorbiţi pe piaţa muncii. Angajatorii au fost învăţaţi cu vechii meseriaşi, care aveau un cult al muncii. După disponibilizările din anii ’90, când mulţi meseriaşi au fost trimişi acasă, angajatorii aveau de unde alege personal calificat. Foştii meseriaşi sunt acum la pensie şi, atunci, angajatorii trebuie să facă eforturi să caute personal în rândul generaţiei tinere. Şi agenţii economici trebuie să facă eforturi pentru a-şi pregăti forţa de muncă pe care vor să o angajeze. Alta nu vor găsi. Angajatorii primesc un ajutor consistent de la Uniunea Europeană dacă angajează tineri, în schimb sunt obligaţi să facă cu ei formare profesională şi servicii de consiliere. Adaptarea tinerilor se face în timp. Aici intervenim noi. Facem consiliere profesională cu elevii pentru a-i pregăti să ştie să se prezinte la interviu încă din ultimul an de liceu, dar şi după absolvire. În ceea ce priveşte partea de formare profesională, facem cursuri prin care îi învăţăm o meserie care se caută pe piaţă. În acest sens, am avut multe proiecte cu finanţare europeană şi am reuşit să facem multe cursuri”, explică directorul AJOFM Neamţ.

Oferta va scădea, spune conducerea AJOFM Neamţ, spre iarnă, pe anumite paliere industriale. Săptămâna viitoare, instituţia va începe procedurile pentru a deschide noi cursuri de calificare. „Având proiecte europene, nu am cheltuit foarte mulţi bani din fondul de şomaj. Pe perioada de iarnă vom merge pe formare profesională. Practic, îi ţinem în priză pe şomeri. Urmează o nouă calificare, pentru ca, la vară, să-şi găsească mai uşor un loc de muncă”, a spus directorul Daniel Chirilă.

Clădirea ALOFM Roman se va extinde

Conducerea AJOFM Neamţ spune că sediul instituţiei din Roman se va extinde. „Am depus o documentaţie la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a extinde clădirea de la Roman, deoarece are doar trei săli de curs, destul de mici, şi suntem nevoiţi să apelăm la unităţile şcolare pentru a desfăşura cursurile. Extinderea presupune construcţia a încă două săli, pentru a avea spaţiu suficient în vederea îmbunătăţirii activităţii agenţiei”, a spus directorul AJOFM Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0