HomeRural

Familia cu 60 de membri

Clara Petruț (foto), din Săbăoani, a crescut 13 copii. În 1973, a fost decorată de regimul comunist ca mamă eroină. Ea consideră că eroine sunt toate mamele care luptă pentru copiii lor.

 

 

Clara Petruț, mamă eroină din Săbăoani, a născut 16 copii, din care mai trăiesc 13. Cecilia, Iosif, Maricica, Valentin, Emil, Florin, Anton, Alexandru, Ghiță, Petru, Francisc, Simona și Adrian. Pe toți îi spune repede, în ordinea vârstei. Cu nepoții, însă, treaba nu mai e la fel de simplă. În total are 32 de nepoți. Nu mai știe cum îi cheamă pe toți. Când se adună toată familia – destul de rar, ce-i drept -, cu copii, gineri, nurori și nepoți, sunt 60 de persoane.

clara03Ultima dată când s-au întâlnit cu toții a fost la 15 august, de Sfânta Maria. Atunci e sărbătoare mare la catolici, dar în familia Petruț parcă e mai specială: pe 12 august, Clara își sărbătorește ziua de naștere și tot atunci sărbătoresc aniversarea căsătoriei. Mașinile copiilor reveniți acasă blochează, atunci, circulația pe străduța pe care locuiește familia Petruț. Niciunul dintre copiii familiei nu locuiește în casa părintească, dat unii dintre ei și-au ridicat case în sat. Cinci dintre copii, și fete, și băieți, muncesc acum în Italia și în Grecia, unul și-a cumpărat apartament în București, alți câțiva și-au cumpărat apartamente la Roman.

Când privește cu 40 de ani în urmă, Clara realizează cât de greu i-a fost. Atunci n-a simțit. Trebuia să meargă înainte în fiecare zi. „Când am născut primul copil, pe Cecilia, nu aveam decât o cameră și o sală. Fata am născut-o acasă, bărbatul meu a moșit-o și i-a tăiat buricul. Apoi, pe măsură ce veneau copii, am început să mărim și casa. În odaia în care dormeau copiii aveam patru paturi, de jur împrejurul pereților. Îi culcam de-a latul patului, ca să încapă mai bine”, își amintește Clara Petruț.

clara04Ca să crească 13 copii așa cum trebuie, Clara Petruț nu a avut odihnă. Muncea la CAP, iar când ajungea acasă se apuca de gătit, de spălat, fără mașină automată, fără gaz metan și, câteodată, și fără curent electric. „În vremea în care pâinea era pe cartelă, trebuia să iau câte zece pâini odată. Era o adevărată aventură, din când în când îi mai dădeam băiatului de la brutărie câte o jumate de rachiu, ca să ne dea pâine cât să ajungă pentru toți. Am trăit vremuri grele. Dar eram tineri, puteam munci și ni se părea ceva normal. Acum, îmi crește inima când îi văd acasă, nu am mai mare bucurie”, spune Clara Petruț.

În 1973, Clara Petruț era felicitată de mărimile de atunci ale județului, primind, în același timp, titlul de mamă eroină. Titlul era acordat de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, pentru că femeia născuse și crescuse zece copii. Titlul era însoțit de o diplomă, dar și de o sumă de bani, consistentă pentru acele timpuri: 3.000 de lei. Banii i-a folosit ca să ia de mâncare la copii, iar diploma o păstrează și astăzi, într-o sacoșă în care ține toate documentele. Titlul de mamă eroină i-a adus și o pensie de 500 de lei pe lună. Atunci când a primit-o, i s-a spus că de această pensie se va bucura până la sfârșitul vieții. N-a fost să fie așa. După aproape 20 de ani, odată cu schimbarea regimului comunist, s-au sistat și drepturile acordate în vechiul regim.

clara02Chiar dacă a fost decorată, Clara Petruț nu s-a simțit niciodată specială. Până la urmă, nu făcuse altceva decât ceea ce făceau cele mai multe dintre femeile din satul ei, Săbăoani. Familiile numeroase erau ceva obișnuit în zonă, iar titlul de mamă eroină era acordat în fiecare an câtorva femei din sat. Asemeni Clarei Petruț există nenumărate mame eroine, chiar dacă nu toate au diplome oficiale.

„Până la urmă, fiecare mamă este o mamă eroină, pentru că nu-i ușor să crești frumos copiii, să-i înveți să aleagă lucrurile bune de cele rele, să îi porți în școală și să te poți bucura, apoi, de ei, la bătrânețe. Timpurile s-au schimbat, nu se mai dau diplome, dar să-ți scoți copiii la liman rămâne tot o luptă, indiferent dacă ai 2, ai 3 sau 13”, spune Clara Petruț.

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • perca simona 11 ani ago

    la muti ani mamica draga din partea ficei tale simona din italia

  • petrut adrian 11 ani ago

    Prima data cand am deschis ochii, te-am vazut pe tine MAMA. Acum ca m-ai crescut sunt fericit ca mi-ai dat viata si vreau sa iti multumesc! Te iubesc si iti urez un sincer LA MULTI ANI, MAMA!!!

  • din partea lui ALIN si EDUARD din grecia multa sanatate si fericire bunicilor mei

  • O placere de a citi un asemenea articol.Felicitari celui care l-a scris.

  • Petrut Giacomo 11 ani ago

    PENTRU EROINA NOASTRA

    ,, LA MULTI ANII , MAICUTA SCUMPA
    MA ROG LA D-ZEU SA-TI DARUIASCA ,
    ZILE SENINE SI MULTA SANATATE .
    O VIATA MAI BLANDA SI PLINA DE IUBIRE ,
    IUBIREA SI RABDAREA CU CARE AI INGRIJIT
    CELE 13 FLORI CE LE-AI DAT VIATA ,
    CARE LE-AI OCROTIT,HRANIT CA SA INFLOREASCA .
    IAR ACUM LA BATRANETE SA FII MANDRA
    CA ELE AU INCEPUT SA SE INMULTEASCA .
    ITI MULTUMIM SI TE IUBIM MAICUTA DRAGA ,
    VEI FI MAREU EROINA NOASTRA CURAJOASA”

    DE LA CEI DRAGII:FRANCISC,OLIMPIA ,GIACOMO ,RICHARD , WILLIAM