Ziua universală a iei românești, în Parohia Vad-Iucșa

HomeReligie

Ziua universală a iei românești, în Parohia Vad-Iucșa

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub coordonarea părintelui paroh Cristinel Capraru, la parohia Vad-Iucșa, din comuna Bozieni, a fost sărbătorită sâmbătă Ziua Universală a iei românești.

Parohia Vad, din Protopopiatul Roman, a serbat „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” într-un mod cu totul solemn, prin oficierea Sfintei Liturghii la care majoritatea credincioșilor au participat îmbrăcați în straie tradiționale, această zi fiind dedicată și serbării Zilei universale a Iei românești. Părintele paroh a amintit creștinilor prezenți despre faptul că această zi este dedicată Iei tradiționale românești explicând elemente de folclor, etnogeneză și port popular.

În cadrul proiectului „Dor de casă, Dor de mamă, Dor de Biserică” , credincioșii prezenți au asistat la un spectacol de muzică și dans popular desfășurat în curtea parohiei. Au răspuns cu bucurie invitația părintelui paroh interpreți de muzică populară, fii ai comunității, Daniel Enache, Gigi Moroșanu, Sergiu Balțătescu, căt și maestrul Gheorghe Jitaru. Programul artistic a debutat cu interpretarea Amaliei Grumazescu, din Cuci, și a fost continuat de grupul folcloric „Spic de grâu”, coordonat de Gabriela Bobu Hionis, din Bozieni, urmat de grupul folcloric „Româncuțele” din Iucșa, coordonat de Maricica Rusu. Programul artistic a fost încheiat de Larisa Severin, din Roman. Prezentatorii acestui regal de trăire românească a fost prezentat de două eleve ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Roman, Maya Apostol și Alessia Ursachi.

„Această zi a fost dedicată rugăciunii și trăirii românești, prin purtarea portului tradițional românești, cât și prin interpretarea de frumoase melodii populare. Dedic acest spectacol celor care iubesc și au iubit tot ceea ce înseamnă a fi român, creștin adevărat și, în mod special, tatălui meu, Ilie Capraru, care de puține zile a trecut la cele veșnice. Cuvintele sunt prea puține, cuvinte de mulțumire pentru voluntarii din parohie, domnului primar Dănuț Arghiropol, care au fost alături de mine”, a afirmat părintele paroh Cristinel Capraru.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0