Ziua Poliției, sărbătorită printre copii

În școli au fost demonstrații cu echipajul canin, dar și alte acțiuni care i-au încântat pe elevi. Mai mulți polițiști au fost avansați în grad.

 

 

Ziua Bunei Vestiri este cu totul specială pentru polițiștii români. De Ziua Poliției, polițiștii nemțeni au desfășurat mai multe activități, atât la Piatra Neamț, cât și în alte localități din județ. Spre exemplu, polițiștii de proximitate din Roman au mers în mai multe școli din oraș cu baloane și legitimații de „polițist pentru o zi” și „pieton isteț”. Legitimațile și baloanele au fost oferite copiilor, ocazie cu care polițiștii le-au dat sfaturi celor mici despre respectarea principalelor reguli de circulație. „Copiii au fost foarte încântați de prezența polițiștilor și le-au cerut acestora să revină la orele de educație rutieră pe care noi le desfășurăm săptămânal. Astfel de acțiuni sunt un bun prilej ca cei mici să învețe regulile de conduită în societate într-un mod plăcut, de la persoanele cele mai indicate”, a afirmat învățătoarea Daniela Bîrleanu, de la clasa pregătitoare D din cadrul Școlii „Vasile Alcsandri”.

ziua politiei 26032La Școala „Alexandrul Ioan Cuza”, elevii au participat la o demonstrație a agentului special K9, un câine de urmă din dotarea Poliției Roman, pe nume Max. Demonstrația a fost condusă de agentul șef adjunct Ionuț Huci și agentul Gheorghe Butnărescu, de la Biroul Criminalistic. În deschidere, aceștia au făcut o scurtă prezentare a câinelui, a modului în care acesta se antrenează și, de asemenea, a portofoliului lui Max, unul dintre cei mai buni câini de urmă ai poliției romașcane. „Ceea ce am prezentat în fața copiilor a reprezentat „partea artistică” a activității lui Max, o demonstrație a calității dresajului acestuia. De asemenea, copiii au primit și sfaturi despre cum trebuie să reacționeze în situația în care se întâlnesc cu un astfel de câine”, a spus agentul șef adjunct Ionuț Huci. Max i-a încântat pe copiii care au aplaudat la scenă deschisă. A mers la pas, alături de însoțitorul său, a găsit mingea ascunsă de copii în sală, a sărit peste obstacole și a răspuns la toate comenzile polițiștilor, spre deliciul spectatorilor.

 

Avansări în grad, de Ziua Poliției

 

Această zi a însemnat și avansări în grad pentru mai mulți ofițeri și subofițeri. Din cadrul Poliției municipiului Roman, au fost avansați, de acum, comisarul șef Constantin Radu, comisarul Adriana Bălău, subcomisarii Iulian Cloșcă și Andrei Pricopi, inspectorul principal Corneliu Oprea, agenții șefi principali Ștefan Dămoc și Ioan Cănărău, agenții șefi Emanuel Boboc, Remus Bobu și Liviu Grosu, agenții șefi adjuncți Cătălin Doru și Radu }uțu, precum și agentul principal Daniel Mica. De la Secția de Poliție Rurală Sagna au fost înaintați în grad Daniel Lungu, care este inspector principal, și Ovidiu Vasiliu, care este agent șef principal. Agentul șef adjunct Petru Cărpușcă, din  cadrul Secției de Poliție Oniceni, a fost înaintat la gradul de agent șef, iar Ovidiu Miron, din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești, a devenit agent șef principal, în timp ce Mihai Cocea, din cadrul Secției de Poliție Rurală Români, a fost înaintat la gradul de inspector principal. Din cadrul Secției de Poliție Săbăoani a fost înaintat în grad, înainte de termen, Gheorghe Buhă, care este acum agent șef principal. Tot agent șef principal, dar la termen, este Costel Baciu, în timp ce Sorin Pruteanu a fost avansat la gradul de agent șef, iar Bogdan Carp – la gradul de agent șef adjunct.

„Meseria de polițist este una dintre cele mai grele profesii, zi de zi ne confruntăm cu situații diverse, zilnic demonstrăm profesionalism, competență, integritate și apropiere față de cetățean. Cu prilejul Zilei Poliției Române, transmit tuturor polițiștilor nemțeni cele mai bune gânduri și urări de succes în activitate”, a afirmat comisarul șef Paul Tablan, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

 

 

În urmă cu 191 de ani, la data de 25 martie 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica îi înmâna Marelui Agă Mihăiță Filipescu – șeful Poliției din acele timpuri, drapelul cusut cu sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire). Se legaliza, astfel, funcționarea Poliției Române.


COMENTARII

WORDPRESS: 0