Prima paginăSocialEducatie

Ziua „oamenilor şcolii” la „Calistrat Hogaş”

Dimensiune text

Profesorii care şi-au încheiat activitatea didactică la Școala „Calistrat Hogaş” sunt sărbătoriţi cu prilejul aniversării a 54 de ani de la înfiinţarea şcolii.

Zi specială marţi, 8 aprilie, la Școala „Calistrat Hogaş”, cu prilejul aniversării a 54 de ani de la înfiinţarea şcolii. Prima zi a manifestărilor care marchează mai bine de jumătate de secol de când şcoala a apărut pe harta învăţământului romaşcan este dedicată oamenilor care au dat valoare zidurilor, construind destine şi deschizând larg porţile cunoaşterii pentru miile de copii care i-au trecut pragul în toţi aceşti ani. 30 de profesori şi învăţători pensionari, care şi-au încheiat cariera didactică la fosta Școală nr. 8, actuala Școală „Calistrat Hogaş”, dar şi secretare, bibliotecare sau laborante, vor trece din nou pragul şcolii pentru a fi sărbătoriţi. La eveniment sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ, care au pregătit diplome şi plachete pentru cei sărbătoriţi.

Profesoara Luminiţa Boloca, directorul Școlii "Calistrat Hogaş"

Profesoara Luminiţa Boloca, directorul Școlii „Calistrat Hogaş”

„Aniversarea a 54 de ani de la înfiinţarea şcolii îmi oferă prilejul de a mă întoarce cu gândul la cei care, cu dăruire şi răbdare, au cultivat în fiecare din noi setea de cunoaştere. Este o zi deosebită, în care privim cu recunoştinţă la dascălii şcolii noastre, pentru că înţelepciunea, sentimentele şi aspiraţiile lor îşi găsesc continuitate în fiecare din noi. Talentul, perseverenţa şi dăruirea pe care le-au manifestat zi de zi dascălii şcolii se materializează în succesele elevilor, iar realizările acestora sunt parte a efortului depus necondiţionat şi cu responsabilitate. Doresc să-mi exprim cele mai sincere mulţumiri şi aprecieri pentru activitatea nobilă, pentru răbdarea şi generozitatea cu care dascălii şcolii au modelat generaţiile de absolvenţi”, a spus profesoara Luminiţa Boloca, directorul Școlii „Calistrat Hogaş”, care a fost şi colegă de cancelarie, dar şi elevă pentru mulţi dintre cei care sunt sărbătoriţii zilei.

Profesoara pensionară Ana Rusu

Profesoara pensionară Ana Rusu

„Când intru în şcoală, am sentimentul că n-am trăit degeaba”

Ana Rusu a ieşit la pensie ca profesor de istorie la Școala „Calistrat Hogaş”, şcoală în care şi-a petrecut 27 de ani, timp în care a deţinut şi o funcţie de conducere. „Mă întorc în şcoală cu bucurie, pentru că ştiu că am lăsat ceva aici, în afară de ani şi sănătate. Sunt generaţii şi generaţii de elevi pe care i-am învăţat istorie la clasă, dar şi cărora le-am deschis pofta de cunoaştere şi cărora le-am dat, poate, startul în viaţă. Pot să spun că am lăsat în şcoală şi câteva obiective materiale, aşa cum sunt centrala termică şi sistemul de încălzire, pentru care aproape că m-am luptat cu administraţia locală din acei ani. Când intru pe uşă nu-mi recunosc şcoala, au fost multe schimbări în ultimii ani, dar în sufletul meu au rămas oamenii cu care am lucrat şi elevii. Am iubit grozav Școala 8 pentru oamenii ei şi am încercat întotdeauna să o scot în faţă”, a spus profesoara pensionară Ana Rusu.

Cu certitudinea pe care i-o dă experienţa anilor petrecuţi la catedră, profesoara Ana Rusu poate spune care sunt calităţile necesare unui bun profesor. Calităţi care nu ţin seama de vârstă sau de contextul social în care dascălul îşi desfăşoară activitatea la catedră. „De pe margine, toată lumea pare că se pricepe la învăţământ. Ca la fotbal, ca la politică. Dar când eşti în faţa clasei, situaţia se schimbă şi numai cei care au, într-adevăr, calităţile şi dorinţa de a fi profesori buni pot ţine clasa în mână. Ca să fii profesor bun trebuie să fii psiholog bun, pentru că ai în clasă copii diferiţi, care vin din medii diferite şi care au abilităţi diferite. Trebuie să te pliezi pe calităţile lor, fără să renunţi la pretenţiile meseriei. Un bun profesor trebuie să aibă răbdare, pentru că, în această meserie, succesul nu vine niciodată de pe o zi pe alta. Și, mai ales, trebuie să ai capacitatea să iubeşti. Să iubeşti meseria şi copiii, deopotrivă, pentru că, dacă îi iubeşti, te supără insuccesul lor şi cauţi soluţii. Aceste calităţi sunt, cred eu, valabile pentru orice disciplină şi pentru orice epocă”, spune profesoara Ana Rusu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0