543 de copii cu autism și tulburări din spectrul autist, în județul Neamț. 2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

HomeSanatate

543 de copii cu autism și tulburări din spectrul autist, în județul Neamț. 2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Marți, 2 aprilie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț s-a alăturat inițiativei Asociației Help Autism și tuturor celor care susțin persoanele cu autism și familiile acestora, iar în această seară clădirea administrativă a DGASPC Neamț va fi iluminată în albastru, în semn de solidaritate cu drepturile persoanelor cu autism, informează DGASPC Neamț. Prin acest mesaj, instituția reafirmă angajamentul de a promova incluziunea, accesul la educație, servicii de sănătate și sprijin pentru fiecare copil și adult cu autism.

În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, un moment important pentru promovarea drepturilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist și pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul comunității. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț se alătură acestui demers printr-o serie de activități menite să sprijine copiii cu autism și familiile acestora.

„Prin toate acțiunile noastre, ne propunem să asigurăm copiilor cu autism un mediu favorabil dezvoltării și recuperării, oferindu-le sprijin prin metode moderne, adaptate nevoilor fiecăruia. În același timp, dorim să sensibilizăm comunitatea și să promovăm incluziunea acestora în societate. Sperăm ca aceste inițiative să inspire solidaritate și să contribuie la crearea unei lumi mai primitoare pentru copiii cu autism și familiile lor”, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Conform instituției, în județul Neamț, peste 2.500 de copii sunt încadrați într-un grad de handicap, dintre care 543 diagnosticați cu autism și tulburări din spectrul autist. DGASPC Neamț oferă servicii specializate gratuite pentru acești copii prin intermediul a două centre de recuperare de zi, dotate cu echipe de specialiști care aplică metode moderne de intervenție, iar părinții beneficiază de consiliere psihologică pentru a-i sprijini în procesul de îngrijire și dezvoltare a copiilor. Un alt serviciu esențial furnizat de DGASPC Neamț este cel oferit de echipele mobile, care asigură terapii gratuite la domiciliu pentru copiii cu dizabilități.

În acest moment, 115 copii primesc servicii de recuperare gratuită în cele două centre de zi din Piatra Neamț și la centrul de zi din Roman, iar alți 27 de copii cu autism beneficiază gratuit de servicii de recuperare la domiciliu prin intermediul echipelor mobile, mai arată reprezentanții DGASPC Neamț.