Sute de credincioşi din comuna Cordun au participat la ziua satului Cordun. Un sobor de preoţi, în frunte cu PS Ioachim Băcăuanul, a resfinţit casa de prăznuire a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Sfântul Gheorghe” şi clopotniţa cimitirului.
Duminică, 7 iulie, comunitatea din Cordun a trăit momente unice de emoţie şi credinţă. Sute de oameni, de la copii şi până la cei mai vârstnici localnici, s-au strâns în curtea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, pentru a-l întâmpina pe PS Ioachimb Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Acesta a fost întâmpinat cu flori de zeci de copii îmbrăcaţi în costume naţionale, iar curtea bisericii a devenit neîncăpătoare pentru sutele de fii ai satului care au ţinut să fie prezenţi la eveniment. Printre invitaţi s-au numărat senatorul Ioan Chelaru, şi el originar din comuna Cordun, deputatul Ioan Munteanu şi primarul Adrian Diaconu. După o slujbă solemnă ţinută în biserică, alături de un sobor de peste 20 de preoţi, PS Ioachim Băcăuanul a resfinţit casa praznicală din curtea bisericii, care a fost renovată cu bani de la bugetul local. Apoi, soborul de preoţi şi enoriaşii au pornit într-o procesiune impresionantă pe străzile satului, până la cimitir, unde au fost sfinţite noua clopotniţă şi cele două clopote, achiziţionate cu bani de la bugetul local şi donaţii din partea credincioşilor. După slujba de sfinţire din cimitir, cei prezenţi s-au întors la casa praznicală, unde a urmat o agapă creştinească. „Comuna Cordun şi-a obişnuit cetăţenii şi oaspeţii ca, în fiecare an, să participe la câte un eveniment. Anul acesta este organizat în satul Cordun, iar anul viitor, probabil, va fi în satul Simioneşti. Evenimentul a cuprins sfinţirea clopotniţei din cimitir, un cimitir vechi de peste 100 de ani. Trebuie să bată un clopot şi la capul celor trecuţi la cele veşnice. A fost sfinţită şi casa de prăznuire, construită după anii ’90, casă care s-a degradat şi care a fost reparată capital. Acolo va fi şi un aşezământ social, unde vom oferi o masă caldă oamenilor nevoiaşi din comună. Sperăm să continuăm în aceeaşi notă. Probabil că, anul viitor, vom face o clopotniţă la biserica nouă din sat, pentru că cea existentă e doar provizorie. Avem deja proiectul şi sperăm ca noua investiţie să fie gata în doi-trei ani, pentru că este vorba de o investiţie de aproximativ 500.000 de lei, una destul de mare pentru mediul rural, dar iată că, puţin câte puţin, în fiecare an putem să arătăm că lăsăm ceva în urma noastră”, a declarat primarul Adrian Diaconu.
Va urma lansarea unei noi monografii care să surprindă schimbările din ultimii ani care s-au petrecut în comună, având în vedere că ultima monografie a fost lansată în urmă cu zece ani, iar 12 personalităţi din comună vor primi titlul de cetăţean de onoare. „Sunt fiul al acestei comune. Am crescut şi am învăţat aici, în satul Pildeşti. Sunt legat şi de comunitatea satului Cordun, pentru că, deşi este o comunitate mai mică, părinţii mei au avut mulţi prieteni, au fost la nunţi şi la botezuri în sat. Ceea ce se întâmplă aici cred că face parte dintr-o întoarcere a omului către sine, spre propriul suflet. Este o dovadă în plus că omul nu este numai materie, ci şi spirit. Prin aceste sfinţiri cred că se mai adaugă câte o picătură la întărirea credinţei, dar şi la întoarcerea şi chemarea omului spre bine, pentru că religia şi, în general, cei care slujesc religia, nu ne-au învăţat niciodată de rău. Evenimentul de la Cordun reprezintă o îmbinare între tradiţia ortodoxă şi comunitatea locală modernă, pe care o putem numi orăşenească, chiar dacă suntem într-o localitate rurală. Comunitatea de aici a evoluat, în sensul pregătirii, conştiinţei, iar evenimentul nu face decât să adauge un plus pentru ceea ce reprezintă comuna Cordun”, a apreciat senatorul Ioan Chelaru.
„Este firesc să sprijinim lăcaşurile de cult şi, în general, biserica. Din păcate, lipsa fondurilor ne împiedică să sprijinim bisericile aşa cum ne-am fi dorit. Sunt foarte mulţi preoţi care apelează la mine, dar trebuie să le spun că nu sunt fonduri. Sperăm că rectificarea bugetară, care va avea loc în luna iulie, să fie una pozitivă şi să dăm bani administraţiilor locale din mediul rural, pentru că există primării cu probleme financiare”, a afirmat deputatul Ioan Munteanu.
Comentarii