Centrul Eparhial construieşte un complex administrativ. Clădirea, prevăzută cu parter şi mansardă, va include şase camere de locuit. Zidul de incintă care străjuie Catedrala Arhiepiscopală va fi reconstruit pe o distanţă de 26 de metri. Lucrarea va fi realizată cu fondurile Arhiepiscopiei, termenul de execuţie a lucrărilor, prevăzut în autorizaţie, fiind de 36 de luni.
Centrul Eparhial Roman a început lucrările la zidul de incintă din curtea Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. O mare parte din acest zid s-a prăbuşit din cauza vechimii, intemperiilor şi cutremurelor. Conducerea Arhiepiscopiei a făcut numeroase demersuri pentru consolidarea şi restaurarea acestui zid, în vederea obţinerii de fonduri necesare. Lucrarea trebuie realizată cu mare responsabilitate, deoarece tot ce se află în acest ansamblu arhitectural are valoare de patrimoniu.
„Zidul se află într-o stare avansată de degradare. La cutremurul de anul trecut, zidul a căzut pe o distanţă apreciabilă. Era de aşteptat să se întâmple aşa, deoarece materialul din care a fost ridicat este piatră, de dimensiuni variabile, legată cu mortar din var şi nisip. Zidul va fi reconstruit pe o lungime de 26 de metri. Piatra căzută din zid a fost curăţată şi va fi folosită la refacerea lui”, a precizat Vasile Humă, administratorul SC Adyvas SRL din Roman, care se va ocupa de lucrări.
Zidul de incintă a fost construit cu piatra adusă din zidurile cetăţii de la Gâdinţi. Boierul Lupu Bogdan, proprietar pe pământurile din Gâdinţi, a vândut piatra Episcopiei Romanului, din ordinul episcopului Gherasim, pentru construirea zidurilor de incintă. Dacă boierul Bogdan a semnat „actul” de distrugere a unei importante fortificaţii din piatră construită de Ștefan cel Mare, ÎPS Ioachim a găsit soluţii pentru refacerea zidului în care sunt concentrate la un loc atât istoria cetăţii, cât şi a Episcopiei Roman.
Tot SC Adyvas SRL se va ocupa de construirea unui complex administrativ. „Va fi o clădire pe structură metalică, ce va cuprinde parter şi mansardă. La parter este prevăzută o sală de 100 de metri pătraţi, iar la mansardă vor fi şase camere de locuit, cu baie inclusă. Fiind o construcţie situată în apropierea unui monument istoric, aspectul clădirii şi ornamentele vor fi asemeni celor ale catedralei”, a spus reprezentantul SC Adyvas SRL.
Până la începerea construcţiei, mai sunt câţiva paşi de urmat. „Construcţia va începe luna viitoare, după ce Arhiepiscopia va obţine certificatul de descărcare de sarcină arheologică”, a spus constructorul.
Descărcarea de sarcină arheologică este necesară în cazul tuturor construcţiilor pentru care se solicită autorizaţie de construire în zonele cu patrimoniu arheologic, indiferent de sursa lor de finanţare şi de amploarea lucrărilor ce urmează a afecta solul. Procedura constă în efectuarea unei cercetări arheologice preventive, ce are rolul de a stabili dacă pe terenul asupra căruia s-a instituit protecţie se pot face lucrări. După ce Arhiepiscopia va fi în posesia certificatului de descărcare de sarcină arheologică a suprafeţei cercetate, emis de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Neamţ, muncitorii pot începe ridicarea clădirii.
Pentru aceste lucrări a fost angajat Grigore Filimon, fostul arhitect şef al judeţului Neamţ, care şi-a pus semnătura pe construcţia unor lăcaşuri de cult din Timişoara şi Alba Iulia.
Autorizaţia de construcţie a complexului administrativ a fost eliberată de Primăria Roman pe 28 martie 2014. Termenul de execuţie a lucrărilor, prevăzut în autorizaţie, este de 36 de luni. Data finalizării lucrărilor este 12 noiembrie 2017, dar constructorul crede că acest termen va fi depăşit. „Terenul pe care se va ridica această clădire este foarte slab. Vom fi nevoiţi să consultăm un specialist în domeniu, pentru a analiza natura şi starea terenului de fundare. În privinţa termenului de execuţie, cred că aceste lucrări vor dura mai mult de trei ani, deoarece Centrul Eparhial mi-a spus că nu prea sunt bani pentru investiţii”, a spus administratorul SC Adyvas SRL.
Un proiect al Centrului Eparhial care rămâne în aşteptare este consolidarea şi restaurarea reşedinţei arhiepiscopale. Conducerea Centrului Eparhial dorea mansardarea clădirii, pentru amenajarea unor spaţii utile.
Comentarii