HomeActualitateRoman

Zeci de romașcani au protestat în centrul orașului

Duminică, zeci de romașcani s-au adunat în Piața „Roman Mușat” pentru a protesta împotriva actualei puteri. Protestul, destul de palid, nu a fost autorizat de Primăria Roman și nu s-a soldat cu incidente.

Luînd exemplul miilor de români care, în ultimele zile, au ieșit în stradă în București și în alte orașe din țară, cîteva zeci de romașcani au făcut același lucru duminică. În jurul orei 14.00, aceștia s-au adunat în centrul municipiului, în fața statuii domnitorului Roman Mușat. Oamenii au adus cu ei și o cruce, un sicriu, o cioară moartă, mai multe lumînări, dar și sticle cu suc și pahare. Pe cruce era scris „Băsescu â Ceaușescu”, iar de ciocul păsării moarte era atîrnat un carton pe care scria „Băsescu și Boc zboară precum această cioară”.

Protestatarii au spus că sînt nemulțumiți de nivelul de trai și de situația în care se află țara. „Am lucrat peste 30 de ani la «Țevi», iar pensia pe care o primesc nu-mi ajunge să mă întrețin și am fost nevoit să mă angajez pentru a-mi suplimenta veniturile”, a spus un protestatar. Un alt participant la miting s-a plîns că nu-și poate întreține copiii la facultate, în timp ce alții au spus că au ieșit în centrul orașului pentru a-și arăta solidaritatea cu cei care protestează în Capitală și în celelalte orașe din țară.

După ce și-au spus, în mare, nemulțumirile, oamenii au aprins lumînări și au încept să le împartă celor prezenți împreună cu bucăți de material, așa cum se obișnuiește la înmormîntări. Apoi, aceștia au băut sucul pe care l-au adus, tot ca un gest simbolic de „veșnică pomenire”.

În tot acest timp, romașcanii care treceau prin Piața „Roman Mușat” se opreau, se uitau la sicriul expus și făceau poze cu telefonul mobil. În imediata apropiere era o mașină a Jandarmeriei. Din autoturism, un jandarm monitoriza protestul oamenilor. În sediul Primăriei se aflau mai mulți polițiști locali, gata de intervenție, în caz de nevoie.

Protestul romașcanilor a fost neautorizat, reprezentanții Primăriei Roman afirmînd că nu s-a primit nici o solicitare în acest sens. „Nu am primit nici o solicitare de autorizare a unui eventual protest. Dacă oamenii protestează pașnic, nu cred că vor fi probleme. Oricum, această problemă nu ține de competența noastră, ci a altor instituții”, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Oamenii politici, pro și contra demonstrațiilor

Valul de demonstrații ce a cuprins întreaga țară în ultimele zile nu i-a lăsat indiferenți pe liderii politici. În vreme ce unii susțin că e un lucru normal, avînd în vedere că oamenilor le-a ajuns cuțitul la os, alții îndeamnă la discernămînt. Președintele PNL, fiala Neamț, Dorin Ursărescu, s-a aflat în mijlocul protestarilor, duminică, în fața sediului Consiliului Județean. „E o putere care ne-a întors în trecut, în urmă cu 20 de ani, și, de aceea, consider că trebuie să fim solidari cu toți românii. Trebuie să scăpăm mai repede de această putere portocalie, iar protestele din ultimele zile relevă faptul că Băsescu nu mai e dorit de nimeni. Toate aceste proteste sînt justificate”, a precizat Dorin Ursărescu.

„Toate aceste forme de protest sînt justificate, pentru că aberațiile constante ale lui Traian Băsescu nu mai puteau fi răbdate. Este clar că populația și liderii politici trebuie să declanșeze alegeri anticipate, pentru ca astfel de manifestări să nu degenereze”, a precizat senatorul Ioan Chelaru, președintele PSD Neamț.

De cealaltă parte, lucrurile sînt privite cu moderație. „Ca în orice societate democratică, este normal să existe nemulțumiri, care pot culmina chiar și cu ieșirea oamenilor în stradă. Cu toate acestea, problemele nu se pot rezolva prin violență. Consider că, de fapt, calea normală era tot cea politică. Nu cred că trebuia să se întîmple astfel de lucruri, mai ales că, probabil, 98% dintre cei care au protestat nici măcar nu au citit Legea Sănătății. Trebuia ca specialiștii să fie lăsați să-și spună cuvîntul”, a declarat deputatul PDL Marius Neculai.

[nggallery id=1]

Comentarii

WORDPRESS: 0