Tinerii studenţi din Roman sunt atraşi de munca în SUA pe perioada vacanţei de vară. Ei vor să câştige venituri în plus sau doresc doar să guste din viaţa americană.
Cu ajutorul programului „Work and Travel”, fiecare student care doreşte să lucreze pe parcursul vacanţei de vară în America, precum şi în alte state europene, primeşte sprijin şi consiliere pentru a găsi un loc de muncă şi cazare. Pe Irina Ciupercă, Marian Carcea şi Andra Maria Șurubaru din Roman îi uneşte un singur lucru: faptul că au avut curajul şi curiozitatea de a lucra în timpul vacanţei de vară în SUA.
Fiind studenţi la facultăţi din Iaşi sau din Bucureşti, aceşti tineri şi-au dorit foarte mult să facă ceva inedit în vacanţa de vară, ceva care să le rămână în minte pentru toată viaţa, dar care să îi şi ajute în carierele lor, pe viitor.
„Nu mă văd stabilindu-mă în America”
Irina Ciupercă (foto stânga), în vârstă de de 24 de ani, este una dintre persoanele care a fost vrăjită de mirajul Americii şi s-a întors cu o părere foarte bună de acolo. Programul a costat-o 2.000 de dolari, sumă care a inclus biletul de avion dus-întors, asigurarea medicală şi taxa pentru obţinerea vizei, bani pe care i-a recuperat la întoarcere. Cu 350 de dolari în portofel şi multe vise, după un zbor de 15 ore, cu escală la Londra, a ajuns în Washington. A avut norocul ca managerul hotelului unde urma să lucreze să fie tot din România, iar acesta a ajutat-o şi să găsească uşor cazare la o familie foarte prietenoasă. Membrii familiei gazde s-au comportat cu Irina ca şi cum ar fi fost rudă de-a lor. După o lună, chiar ei i-au făcut cadou steagul României, pe care l-au ţinut în faţa casei pe toată perioada şederii sale acolo, pentru a se simţi ca acasă.
Irina a lucrat ca şi cameristă la Ramada Plaza, un hotel situat la 100 de metri de ocean, cu o privelişte deosebită, plătită cu 7,5 dolari pe oră. De asemenea, un venit considerabil îi revenea din bacşişuri. „Deşi era vorba de multă muncă fizică, nu o simţeam, pentru că am avut parte de oameni deosebiţi şi foarte înţelegători, americanii având simţul umorului foarte dezvoltat, aşa că timpul trecea foarte repede”, a declarat Irina.
Nu a căutat un al doilea loc de muncă, deşi timpul i-ar fi permis, pentru că a ţinut foarte mult să viziteze multe locuri şi să se bucure din plin de ocazia de a trăi şi a se bucura de cultura americană. A profitat din plin de această ocazie unică, afirmând că experienţa acumulată acolo nu se compară cu absolut nimic. A vizitat mai multe state, precum North Carolina, Virginia, Florida, a fost în Miami, Orlando, Key West, Washington, şi „minunatul New York”. „Cu toate că am observat, aşa cum era şi de aşteptat, diferenţe majore între România şi America, din punct de vedere cultural, financiar, al infrastructurii şi al sistemului de sănătate, nu mă văd stabilindu-mă acolo, este mult prea aglomerat. Dar, dacă aş mai avea posibilitatea, aş mai vizita cu mare plăcere şi alte locuri din America”, mai spune Irina.
Locuri de muncă ce permit îmbinarea utilului cu plăcutul
Marian Carcea, un tânăr de 24 de ani din Roman, a ales să îşi petreacă vacanţa de vară pe pământ american. El a ales ca destinaţie Portsmouth, New Hampshire. S-a hotărât să plece din cauza situaţiei economice şi socio-politice din România, dar şi din dorinţa de a călători şi a cunoaşte noi culturi. După un zbor de 13 ore şi cu 500 de dolari în buzunar, a ajuns în America, cu nicio idee despre ce avea să îl aştepte. Împreună cu alţi studenţi din România, a optat pentru închirierea unei case, pentru a avea parte de cât mai multă libertate. „Am lucrat la o companie de montat corturi, sisteme de sunet şi video, scene, podele de dans pentru nunţi, concerte şi alte evenimente. Eram mulţumit de câştig. Primeam 14 dolari pe oră, pentru 40 de ore pe săptămână, iar dacă făceam ore suplimentare, acestea erau plătite cu 21 dolari pe oră. Era o afacere de familie, deci am avut o relaţie foarte bună şi cu cei cu care lucram, dar şi cu şefii. În timpul liber, făceam diferite excursii, ieşeam pe plajele din zonă şi participam la tot felul de petreceri cu colegii şi cu alţi români din zonă”, ne-a povestit Marian. „Am avut şansa de a vedea în fiecare zi diferite locuri noi din oraşele unde aveam comenzi la muncă, zona New England, în principal New Hampshire, Maine şi Massachusetts, dar şi Vermont. Ca şi metropole, am avut ocazia de a vizita oraşele New York, Boston şi Portland. Datorită situaţiei economice de acolo, a vigorii şi a atitudinii pozitive a societăţii civile, dar şi datorită solidarităţii membrilor comunităţii, pot spune că m-aş întoarce oricând aş mai avea ocazia”, mai spune Marian.
Mai multe locuri de muncă, mai mulți bani
Andra Maria Șurubaru, la numai 22 de ani, a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti. La finalul studiilor, din dorinţa de a vedea cum este viaţa în America, pentru a întâlni oameni noi, din culturi diferite, dar şi pentru a-şi perfecţiona nivelul limbii engleze şi, bineînţeles, pentru a câştiga nişte bani, s-a înscris în programul „Work and Travel in USA”. Și a ales să meargă în Ocean City, New Jersey, pe coasta de est a Americii, foarte aproape de Philadelphia, New York şi Washington. Spre surprinderea, dar şi bucuria ei, când a ajuns la destinaţie, a observat că urma să locuiască cu chirie într-o casă unde se mai aflau şi alţi studenţi din Jamaica, Republica Dominicană, Republica Moldova, Bulgaria şi Canada. Aşa a putut afla cât mai multe lucruri despre oameni din diverse culturi.
Înainte de a pleca, şi-a găsit un loc de muncă de cameristă la un hotel din oraş, unde a primit 7,5 dolari pe oră, la un program de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Rămânându-i timp liber, a optat şi pentu un al doilea loc de muncă, pe care l-a găsit foarte uşor. Este vorba despre un post de casieră la un fast-food, unde primea acelaşi salariu ca şi la hotel. Neavând foarte mult timp liber, nu a apucat să viziteze decât oraşele vecine Philadelphia şi Atlantic City. „Sunt foarte încântată şi mulţumită de tot ce am găsit aici. Am avut norocul să întâlnesc oameni minunaţi, şi la lucru şi în timpul liber şi mi-am făcut foarte mulţi prieteni! Am avut multe lucruri de învăţat de la ei. Cel mai mult mi-a plăcut deschiderea şi amabilitatea cetăţenilor americani”, a povestit Andra.
Cum poate fi accesat programul „Work and Travel”
Cu ajutorul programului „Work and Travel” pot ajunge în SUA tinerii care sunt studenţi la cursurile de zi, la o facultate de stat sau particulară acreditată, cu situaţie şcolară bună – medie generală minimum 8 -, au vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, care deţin cunoştinţe conversaţionale de limba engleză şi au disponibilitatea de a lucra pe perioada de vară. Dacă studenţii care vor să participe la program nu dispun de banii necesari plecării, BRD oferă un credit special, numit creditul „Work and Travel”, de maximum 3.000 de dolari, care se poate obţine cu ajutorul un girant, şi se restituie la întoarcere, cu o dobândă de 10%.
Alte ţări pentru care pot opta tinerii interesaţi de acest program sunt Italia, Franţa, Grecia, Spania, Canada, Australia şi UK.
Comentarii
E frmos la oras?