Prima paginăSanatate

Virozele respiratorii au depășit nivelul maxim al ultimilor cinci ani

Virozele respiratorii au depășit nivelul maxim al ultimilor cinci ani

Dimensiune text

 

 

În săptămâna 5 – 11 februarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 2.703 în județul Neamț, cu 39 de internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat săptămâna trecută, când au fost semnalate 2.173 de cazuri, cu 45 de bolnavi internați. În ultimele trei săptămâni, virozele respiratorii au atins și depășit nivelul maxim al ultimilor cinci ani, precizează un comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Numărul cazurilor de pneumonii raportate a fost de 744, cu 157 de internări, față de cele 770 de cazuri, cu 183 de internări, din săptămâna trecută. Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecțiile respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă de până la 1 an.

Săptămâna anterioară, în Neamț s-au înregistrat 29 de cazuri de gripă, la pacienți nevaccinați antigripal, 26 dintre aceștia fiind internați în spital. În săptămâna precedentă s-a înregistrat un deces prin gripă, o fetiță de opt ani, din Valea ursului, cu comorbidități. Distribuția pe grupe de vârstă a cazurilor de gripă de prezintă astfel: trei cazuri la grupa de vârstă 15-49 de ani, 18 cazuri la vârstă 50-64 de ani și patru cazuri la grupa de vârstă peste 65 de ani.

Astfel, conform DSP Neamț, evoluția infecțiilor respiratorii acute înregistrează valori maxime față de aceeași perioadă de supraveghere epidemiologică a ultimilor cinci ani – în ultima săptămână, creșterea a fost cu 27,6%. Numărul cazurilor de gripă a crescut în ultima săptămână cu 52,6%. S-au recoltat patru probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa, ce au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București pentru confirmare.

S-au transmis recomandări privind măsurile antiepidemice la spitale – cu restricționarea sau interzicerea, după caz, a accesului vizitatorilor în sectoarele cu risc -, centre medico-sociale, cabinete de medicină de familie. Având în vedere evidențierea circulației virusului gripal la nivel național, specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii și bătrâni instituționalizați).

Până la data de 11 februarie, au fost vaccinate antigripal 24.942 de persoane din grupele de risc de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La această dată mai există în stoc 105 doze de vaccin gripal la nivelul DSP Neamț și 1.305 doze la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

„Recomandăm populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să respecte măsurile de igienă personală, spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe fructe și legume, odihnă și mișcare, măsuri care sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă. Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, Ministerul Sănătății recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumnevoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane”, precizează specialiștii DSP Neamț.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0