HomeNeamt

[VIDEO] Romașcanul Gabriel Farcaș, vicepreședinte al Consiliului Județean

Miercuri a avut loc ședința de constituire a Consiliului Județean Neamț. Pe ordinea de zi au fost doar cinci proiecte. Tot miercuri au fost aleși și cei doi vicepreședinți care îl vor seconda pe Culiță Tărâță. Unul dintre aceștia este romașcanul Gabriel Farcaș (foto). Vicepreședinții au fost votați doar de consilierii APEL și PP-DD.

 

Miercuri, consilierii județeni au fost convocați în ședință de constituire. Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Culiță Tărâță, i-a convocat pe aleșii județului pentru ora 11.00, în sala de ședințe „Ion Creangă”.
Pe ordinea de zi au fost cinci puncte, dar cel mai important a fost alegerea celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Neamț.

Ședința a durat aproximativ o oră și jumătate și a început cu alegerea comisiei de validare, comisie formată din cinci consilieri județeni, care a validat mandatele celor aleși pentru legislativul județean. După validarea mandatelor consilierilor aleși a urmat depunerea jurămîntului de către consilieri și, implicit, constituirea Consiliului Județean Neamț. Cele patru etape s-au consumat într-o oră, cu tot cu pauzele cerute de comisia de validare pentru desfășurarea procedurilor specifice.

Alegerea vicepreședinților Consiliului Judetean Neamț a stîrnit și primele reacții politice. Singurele propuneri pentru funcțiile de vicepreședinte au fost cele ale membrilor APEL – care l-au propus pe Gabriel Farcaș – și ale reprezentanților PP-DD – care l-au propus pe Mihai Fărcășanu. Consilierii USL nu au făcut nici o propunere, dar au avut nemulțumiri legate de procedura de vot. „Pe buletinul de vot veți scrie «DA» în dreptul celui pe care îl votați sau veți tăia cu o linie numele celui pe care nu vreți să îl votați„, a explicat Culiță Tărâță cum vor trebui să voteze consilierii județeni. „Dacă vrem să ne abținem, cum procedăm?„, a întrebat un consilier județean USL. După ce președintele Consiliului Județean a încercat să dea un răspuns, a intervenit Vasile Pruteanu. „Întrucît nu sînteți pregătiți, propun să luăm o pauză de 15 minute„, a fost de părere fostul președinte al CJ  Neamț.

În timpul pauzei, consilierilor USL li s-a explicat care este procedura de vot. Conform legii, „fiecare consilier primește un buletin de vot, pentru funcția de vicepreședinte, pe care sînt înscrise în ordinea propunerii, numele tuturor candidaților pentru funcția respectivă. Exprimarea votului se face prin înscrierea literei (X) în caseta corespunzătoare opțiunii «DA» pentru un singur candidat și a opțiunii «NU» pentru toți ceilalți candidați, în funcție de opțiune„.

După reluarea ședinței, Dorinel Ursărescu a luat cuvîntul și a anunțat că nici unul dintre consilierii USL nu va participa la vot. „Întrucît procedura de vot poate lăsa loc interpretărilor, consilierii județeni USL nu vor participa la vot. Este dreptul nostru de a nu vota„, a afirmat Dorinel Ursărescu.

În consecință, doar 20 din cei 35 de consilieri județeni au participat la vot, fiecare dintre candidații la funcția de vicepreședinte primind tot atîtea voturi. După anunțarea rezultatelor s-a dat citire și hotărîrii de Consiliu Județean prin care Gabriel Farcaș și Mihai Fărcășanu au fost desemnați vicepreșdinți ai CJ Neamț.

Gabriel Farcaș (foto) este din Roman și momentan este președintele Autorității Rutiere Române. Are aproape 20 de ani de experiență în afaceri, administrînd, împreună cu familia, societățile comerciale Cryalmo Com SRL și Auto Zone SRL. Și-a început cariera politică fiind membru al Partidului Social Democrat (PSD), dar, în 2010, a demisionat din PSD pentru a forma organizația locală a Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR). Înainte de a fi desemnat șef al ARR, Gabriel Farcaș a fost, timp de cîteva luni, consilier local în cadrul Consiliului Local Roman. Gabriel Farcaș are la dispoziție 15 zile să rezolve chestiunile legale legate de renunțarea la una dintre funcții în favoarea celeilalte.
Ziua aceasta este foarte importantă pentru mine și are o dublă semnificație: sînt consilier județean la primul mandat și am fost ales vicepreședinte al instituției. Mulțumesc celor care m-au propus și vreau să îi asigur pe toți consilierii județeni, indiferent de culoarea politică, de toată disponibilitatea mea, iar rezultatul va fi în favoarea locuitorilor din județul Neamț„, a afirmat Gabriel Farcaș, noul vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Mihai Fărcășanu (foto) este președintele filialei județene a Partidului Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD) și vicepreședinte al PP-DD la nivel național. A intrat în politică în partidul lui Gigi Becali (Partidul Noua Generație – PNG) și s-a reorientat cînd a apărut partidul lui Dan Diaconescu.

Fărcășanu este cercetatat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală prin evidențierea în actele contabile sau alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale sau evidențierea altor operațiuni fictive și stabilirea cu rea credință a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, avînd ca scop obținerea de rambursări de la bugetul consolidat al statului. Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț s-au autosesizat, în vara anului 2007, și au trecut la verificarea activităților financiare derulate de Mihai Fărcășanu, în calitatea sa de administrator al firmei CS Far Forest SRL Piatra Neamț. Firma a solicitat Administrației Fiscale Neamț să-i fie rambusat TVA-ul pentru perioada 2005-2007, cerere ce a fost admisă, dar, în luna martie a anului 2007, s-a formulat o nouă cerere de rambursare de TVA, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei verificări. În cadrul verificării s-au făcut controale încrucișate la mai multe firme cu care Far Forest avea relații de afaceri.

Despre Fărcășanu, anchetatorii spun că are antecedente penale, dar președintele PP-DD Neamț a susținut mereu că este nevinovat și că dosarul său este unul politic.

Comentarii

WORDPRESS: 0