Prima paginăActualitate

[VIDEO] Ploaia produce energie la Roman

[VIDEO] Ploaia produce energie la Roman

Dimensiune text

 

Precipitațiile abundente din ultimele zile au făcut ravagii în toată Moldova, însă la Roman aduc, la propriu, bani în plus. Debitul crescut al râului Moldova face ca cele două turbine de la microhidrocentrală să funcționeze la capacitate maximă. Prognoza specialiștilor de la Apele Române spune că Moldova va ajunge la un debit maxim de 200 de metri cubi pe secundă, iar pericolul real pornește de la 800 de metri cubi pe secundă.

mch-iunie-01

Cititorii Ziarului de Roman, cărora le mulțumim încă o dată pe această cale, ne-au trimis imagini de la microhidrocentrală, cu apele învolburate ale Moldovei. Autoritățile locale liniștesc populația și spun că, până la această oră (n.r. – vineri, 3 iunie, ora 19.00), debitul râului Moldova este de 175 metri cubi pe secundă.

„Ținem constant legătura cu cei de la Apele Române și se estimează un debit maxim de 200 de metri cubi pe secundă, care nu reprezintă niciun pericol. Microhidrocentrala funcționează cu ambele turbine. Moldova trece peste digul microhidrocentralei pentru că așa este normal, tocmai pentru a nu fi probleme. Suntem la doar un sfert din cota de avarie, care poate fi sub semnul întrebării atunci când Moldova ar avea 800 metri cubi pe secundă. Pentru Roman și pentru microhidrocentrală, precipitațiile au fost o «mană cerească», recuperând, practic, din perioada secetoasă. Este drept, în schimb, că precipitațiile din ultimele zile au produs pagube în curțile și pe terenurile romaşcanilor, motiv pentru care s-a intervenit pentru remedierea situației”, a declarat, la ora 19, pentru Ziarul de Roman, primarul Laurențiu Leoreanu.

mch-iunie-02

Conform statisticilor autorităților, la Roman a plouat în 24 de ore mai mult într-o zi ca în vara lui 2010, dar cu efecte negative mult mai reduse, deoarece atunci a plouat câteva zile la rând.

 

Foto, video: Florin Catanovici

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Vasile 3 ani

    O mare minciuna marca Leoreanu, pentru ca investitia aceasta este ZEROOOOO; cand nivelul apei este ridicat,atat in amonte cat si in aval, caderea este ZERROOOO si turbinele nu functioneaza; cand este seceta, nu exista debit suficient si turbinele nu functioneaza……………