[VIDEO] Percheziții în Neamț la falsificatorii de carduri

În această dimineață, polițiștii desfășoară ample percheziții în 16 județe, printre care și Neamț. Este vizată o rețea de falsificatori de carduri cu peste 100 de membri. Printre capii rețelei se numără celebrii interlopi Nicu Gheară și Romeo Ursu, zis Boenică. Prejudiciul estimat este de două milioane de euro.

 

 

Oamenii legii desfășoară la această oră o acțiune de amploare care vizează desființarea unei rețele de falsificatori de carduri, cu ramnificații și în Neamț. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T) – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate  Pitești  și Inspectoratul General al Poliției Române,  efectuează un număr de 85 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Brașov, Constanța, Olt, Sălaj, Cluj și Suceava, Brăila, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Neamț, Satu-Mare, acțiunea vizând destructurarea unor grupuri infracțional organizate transfrontaliere, specializate în săvârșirea infracțiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, deținere de echipamente în vederea falsificării și  falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație de instrumente de plată falsificate și efectuarea de operațiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Simultan cu acțiunea declanșată de procurorii D.I.I.C.O.T., la solicitarea acestora, sunt efectuate percheziții domiciliare și pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, S.U.A. și Republicii Dominicane.

Grupările vizate de către acțiunea D.I.I.C.O.T. sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificați ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică,   de 45 de ani, Lucian Ghiuri zis Piticu, de 45 de ani,  și Relu Șerban, de 57 de ani. Potrivit procurorilor, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecționat  aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS –uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveția, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria. Datele de identificare copiate erau folosite  pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru  retragerea unor sume substanțiale de bani, pe teritoriile  Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei și  Nepalului.  Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracțională depășește suma de 2.000.000 Euro. La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi conduse 70 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale față de învinuiți. Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust și Europol precum și cu autoritățile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveția și Portugalia. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul  Jandarmeriei Române.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0