Prima paginăCultural

[VIDEO] O romașcană este creatoarea turului virtual al Colosseumului din Roma

[VIDEO] O romașcană este creatoarea turului virtual al Colosseumului din Roma

Dimensiune text

 

O romașcană ajunsă în Italia a realizat un proiect turistic deosebit de apreciat la Roma. În aceste zile, pe piața turistică din capitala italiană a fost lansat primul tour virtual exclusiv „Live Ancient Rome Tour” – cu Colosseumul în Virtual Reality, prin care vizitatorii se pot întoarce în timpurile antice, Cristina Antal fiind unul dintre cei doi creatori și coordonatori ai proiectului.

 

Cristina Antal s-a născut la Roman, în 1977. A crescut și copilărit în Bălușești, comuna Icușești, a urmat Liceul nr. 4 din Roman – Colegiul Tehnic „Danubiana”, după care a  urmat cursurile Facultății de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 2000. Apoi, a lucrat ca profesor, după care a emigrat la Roma, unde locuiește de 14 ani.

Cristina a plecat din România după terminarea facultății, în urma obținerii unei vize de studiu la facultatea de medicină de la Universitatea „Tor Vergata” din Roma, unde a urmat un curs de trei ani de fizioterapie. Spre sfârșitul acestui curs s-a angajat la o agenție de turism, Rome by Segway, în care Cristina s-a bucurat de poziția de coordonator, și, din acel moment, a îmbrățișat acest domeniu. A urmat o ascensiune profesională, deținând mai multe funcții în cadrul agenției, printre care manager resurse umane, manager finance & accounting și director.

În noiembrie 2014, cu experiența acumulată, se angajează la o altă firmă specializată în marketing și comunicare digitală, Immersive Srl, cu background în punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric. În acești ultimi doi ani, compania Immersive Srl își extinde activitatea și în turism, prezentând spre finanțare două idei de proiect la care Cristina a contribuit și care s-au clasat cu succes printre primele patru locuri pe lista celor câștigătoare.

Propria agenție de turism

„Ca urmare a acestei realizări, Cristina a pus bazele unei agenții de turism proprii, Ancient and Recent, care va avea ca scop inițial turul ghidat al Romei Antice cu realitate virtuală, în exclusivitate pe piața turistică din Roma.

Proiectul conceput de agenția de turism Ancient & Recent va permite vizitatorilor Colosseumului, care vor fi însoțiți de ghizi turistici autorizați, să beneficieze de o experiență virtuală captivantă, multisenzorială. Turiștii vor fi literalmente «transportați în timp». Studiile științifice – explică Guido Germano Gerace și Cristina Antal – creatorii  Ancient and Recent, într-un articol publicat de cotidianul italian AnsaViaggiArt, că, după două săptămâni, creierul uman tinde să-și amintească 10% din ceea ce au citit, 20% din ceea au auzit și 90% din ceea ce fac sau simt. Atfel, prin intermediul utilizării acestui concept de memorare VR, Ancient and Recent permite vizitatorilor săi să fie în măsură să-și amintească mai mult timp imaginile vizionate. Proiectul, finanțat de Regiunea Lazio, a necesitat mai mult de un an de muncă și colaborare între istorici, asistenți și dezvoltatori de jocuri 3D”, precizează un articol publicat pe site-ul Fundației Naționale a Tinerilor Manageri (FNTM).

Cristina Antal a studiat și a absolvit Programul FNTM Întreprinzător în turism în 2016, fiind printre românii din străinătate selectați în cadrul Programului Antreprenori români de pretutindeni, dedicat românilor din străinătate, derulat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Fundația Națională a Tinerilor Manageri și Re>Patriot – proiect al Romanian Business Leaders.

Întoarcere virtuală în timp

„«Live Ancient Rome Tour» va permite vizitatorilor Colosseumului, însoțiți de un ghid autorizat, să beneficieze în timpul vizitei culturale de o experiență virtuală, multimedia, multisenzorială, total imersivă, prin utilizarea  ochelarilor VR de ultimă generație. Aplicația instalată pe telefoanele mobile reprezintă o reconstrucție istorică animată și interactivă 3D a Colosseumului, care va da posibilitatea vizitatorului de a se întoarce în timpurile antice, deplasându-se «live» în piața monumentului, unde poate admira statuia lui Nero, de la care vine numele Colosseum, fântâna Meta Sudans (fântâna gladiatorilor), Templul Venerei și al Romei; în interiorul Colosseumului, în mijlocul arenei unde poate asista la luptele gladiatorilor, înconjurați de leii înfometați care încearcă să atace când te apropii de ei, și, în cele din urmă, în misteriosul subteran unde poate vedea sclavii care se mișcă în tăcere să pregătească și să coordoneze toate mașinăriile necesare pentru a transforma spectacolul într-un eveniment de succes și distracție pentru romani.

Aplicația devine astfel un instrument learning VR de suport pentru ghidul turistic și are integrată și o componentă audio în mai multe limbi, iar informațiile turistice care stau la baza proiectului au fost verificate de unul dintre cei mai renumiți profesori, Filippo Coarelli, punct de reper la nivel național și internațional în istoria Romei Antice, autorul multor cărți și lucrări, dintre care biblia ghidului turistic.

Lucrarea realizată, care ne-a luat mai mult de un an de colaborare și coordonare între istorici, asistenți și programatori de jocuri 3D, contribuie în mod excepțional la valorificarea și conservarea unuia dintre cele mai mari monumente din lume, vizitat de peste șase milioane de turiști pe an, fiind, astfel, reprezentat de o tehnologie demnă de prestigiul său”, spune Cristina Antal.

Acest proiect inovator a avut un mare succes mediatic la nivel național în Italia, cu articole publicate de agenția națională de știri ANSA (link 1, link 2) și de publicațiile Corriere della sera sau Roma sociale. De asemenea, același produs a fost testat și apreciat și de ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, în cadrul unei târg tematic dedicat valorizării patrimoniului cultural.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0