HomeCultural

[VIDEO] Horia Mihail a încîntat romașcanii cu „Pianul călător”

Iubitorii de muzică din Roman au avut privilegiul de a-l asculta, miercuri seară, pe Horia Mihail, într-un recital de pian care a încîntat auditoriul.

 

Pianistul Horia Mihail este protagonistul unui proiect cultural organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Ascendo. Proiectul, denumit „Pianul călător”, are ca finalitate donarea unui pian de concert unei localități din țară.

După ce s-a prezentat în fața publicului, Horia Mihail a povestit cum a fost inclus municipiul Roman în traseul „Pianului călător”. „Personal, am trecut de multe ori prin Roman, dar tot ce făceam era să mă opresc la o benzinărie sau la o covrigărie. Cînd mi s-a propus programul pentru această ediție, am insistat foarte mult ca Romanul să fie inclus, fără a avea un motiv anume. În urmă cu o oră mă întrebam cîți dintre dumneavoastră veți fi aici. Mă bucur că sînteți atît de mulți și vă mulțumesc„, le-a spus Horia Mihail spectatorilor care au ocupat mai bine de jumătate din sala mare de spectacole a Casei de Cultură.

După scurta alocuțiune, Horia Mihail a început să mîngîie clapele pianului. Cei prezenți au ascultat Variațiuni pe o temă de Gluck din opera Pelerinii de la Mecca, de Mozart, Chaconne în re minor, de Johann Sebastian Bach, și Rapsodia Română, de Franz Liszt.
În pauza care a urmat, Horia Mihail a dezvăluit de unde a pornit ideea „Pianului călător”. „În urmă cu doi – trei ani, au fost găsite în subsolul clădirii Radiodifuziunii Române mai multe piane. Aceste instrumente urmau să fie casate, iar mie decizia mi s-a părut o crimă culturală, fiindcă pianele urmau să fie distruse. Doar placa de bronz pe care o are fiecare pian în componență urma să fie valorificată la fier vechi. Așa ne-am gîndit să dăm aceste instrumente unor localități în care nu există pian de concert. Pianul acesta a stat închis pentru aproximativ 30 de ani„, a spus Horia Mihail, înainte de a încînta publicul cu Dansurile populare românești ale lui Béla Bartók.

Spectatorii au mai ascultat Valse Caprice pentru pian, de Franz Liszt, și Ständchen, de același compozitor, dar și două transcripții semnate de Serghei Rahmaninov, după celebrele Liebesleid și Liebesfreud ale lui Fritz Kreisler.

Anul acesta, după cinci concerte și 17 recitaluri, pianul călător va ajunge la Sînnicolaul Mare, locul de naștere al compozitorului Béla Bartók.

Comentarii

WORDPRESS: 0