HomeActualitate

[VIDEO] [FOTO] Profesori bănuiți de trafic de comori

Polițiștii au efectuat două percheziții în Neamț, operațiuni similare derulîndu-se în alte trei județe. Cinci persoane au fost reținute, iar polițiștii au ridicat o comoară impresionantă. Mii de monede de aur și argint, sceptrul lui Ștefan cel Mare, pumnalul lui Constantin Brîncoveanu sau sigiliul din aur al domnitorului Cuza fac parte din obiectele de patrimoniu „colecționate” de doi profesori nemțeni.

 

Marți dimineață, poliștii au efectuat șase percheziții în patru județe, dintre care două la locuințele a doi profesori din Neamț. Cei vizați erau bănuiți că s-ar fi ocupat cu traficul de monede antice și alte obiecte de patrimoniu, sustrase din diferite situri arheologice. În urma perchezițiilor, mai multe persoane au fost duse la audieri, iar din locuințele acestora, polițiștii au ridicat mii de monede din aur și argint, precum și alte obiecte de patrimoniu.

 

Traficanți de comori

 

În urma celor șase percheziții care au avut loc marți în județele Argeș, Buzău, Hunedoara și Neamț, polițiștii de investigații criminale au descoperit și ridicat peste 2.400 de monede antice din aur, argint și bronz, precum și 140 de artefacte arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național. Totodată, cinci persoane au fost conduse la sediile unităților de poliție din județele respective pentru audieri.
Perchezițiile au avut loc sub coordonarea Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale, la locuințele unor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologice și monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național. Activitățile sînt desfășurate în cadrul unui dosar penal instrumentat de Inspectoratul Poliției Județului Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lîngă Tribunalul Hunedoara, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvîrșirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat și nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, față de mai multe persoane bănuite de implicare în operațiuni de trafic cu bunuri arheologice și monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național, sustrase din situri arheologice.

În colecția unuia dintre cei doi profesori – cu domiciliile în comunele Pipirig și Farcașa – se aflau, printre altele, sabia de paradă care a apartinut regelului Carol al II-lea, sceptrul voievodal de ceremonial al lui Ștefan cel Mare, clopotul de ceremonial și paftalele lui Petru Rareș, halebarda de ceremonial a lui Ioan Vodă cel Viteaz, pumnalul lui Constantin Brîncoveanu sau sigiliul din aur al domnitorului Cuza. De la casa celuilalt profesor au fost ridicate monede colecționate de-a lungul timpului.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1