Prima paginăNeamt

[VIDEO] [FOTO] Atentat mafiot la Piatra Neamţ

Dimensiune text

Vineri, în toiul nopţii, o bombă artizanală a fost amplasată sub maşina de teren a unui cunoscut interlop din Piatra Neamţ. Cel vizat era Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, lichidat, în 2010, prin împuşcare, într-o cafenea din Piatra Neamţ. Dacă bomba ar fi explodat, efectele ar fi fost dezastruoase. Din fericire, geniştii au dezamorsat bomba fără incidente. Cei care au amplasat bomba au fost prinşi în flagrant. De altfel, aceştia au şi fost filmaţi de anchetatori în timp ce comiteau fapta.

 

 

 Vineri dimineaţă, în jurul orei 3.00, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ au prins în flagrant trei tineri din judeţul Bacău care amplasau sub maşina lui Bogdan Mararu, un cunoscut interlop din Piatra Neamţ, un kilogram de explozibil, cel mai probabil C4. Tinerii, care sunt membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism -, erau monitorizaţi de aproximativ două săptămâni, planurile lor fiind cunoscute de anchetatori.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: rtv.net

 

Din primele verificări, a rezultat că dispozitivul artizanal conţinea cantitatea de aproximativ un kilogram substanţă explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic. Membrii grupării intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală„, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

Imediat după flagrant, zona a fost securizată pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. A fost evacuată scara de bloc în care locuieşte Bogdan Mararu, din imediata apropiere a parcării în care se afla maşina lui, un autoturism de teren Range Rover, iar accesul în zona securizată a fost interzis atât pentru pietoni, cât şi pentru autoturisme. La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliţişti, jandarmi, pompieri şi de la Serviciul de Ambulanţă. La câteva ore după ce tinerii au fost prinşi în flagrant, la faţa locului au ajuns şi echipe de pirotehnişti de la Serviciul Român de Informaţii (SRI), din Bucureşti, pentru a dezamorsa bomba.

 

 

 

 

 

Sursa: rtv.net

În jurul orei 11.00, bomba a fost dezamorsată, fără ca cineva să fie rănit. „Capsa detonantă a fost desprinsă de masa explozivă„, a spus Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. Potrivit acestuia, explozibilul fusese prins sub maşina Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea. „Explozibilul a fost desprins de sub maşină de specialiştii pirotehnişti ai Brigăzii Antitero a SRI„, a adăugat Sava. El a mai declarat că acestea sunt situaţii cu care se confruntă specialiştii pirotehnişti ai Brigăzii Antitero a SRI, care sunt foarte buni profesionişti. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ „un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină„.  În paralelel, la sediul DIICOT Neamţ au fost duşi la audieri cei trei tineri prinşi în flagrant, dar şi alte trei persoane.

 

Interlopii – filaţi de autorităţi, suspecţii – audiaţi

 

Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a precizat că dejucarea atentatului a presupus acţiunea poliţiştilor şi a procurorilor DIICOT, iar SRI a intervenit doar pe anumite segmente, fiindcă i-a fost solicitat ajutorul din partea celor care coordonează ancheta.

 

 

 

 

 

Sursa: Est TV

Comisarul-şef Paul Tablan, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, a confirmat că autorii tentativei de atentat erau monitorizaţi de mai mult timp. „Pregătirea atentatului a început după Revelion, dar ei erau monitorizaţi de mai mult timp. La toate ieşirile din oraş am avut instituite filtre, în cazul în care nu am fi reuşit să îi prindem în flagrant. A fost un plan de rezervă, pe care nu a fost nevoie să îl folosim„, a afirmat comisarul-şef Paul Tablan, inspectorul-şef al IPJ Neamţ.

 

 

 

 

 

 

Pe lângă cei trei tineri prinşi în flagrant, care sunt toţi din Târgu Ocna, judeţul Bacău, la audieri au mai fost duse alte două persoane din aceeaşi localitate, dar şi Daniel Pădurariu, din comuna nemţeană Alexandru cel Bun. Cele cinci persoane audiate, domiciliate în Târgu Ocna, sunt Petrică Jâtaru, Ovidiu Popa, Emil Cristofor, Cosmin Iriniel Lăcătuş şi Nicolae Bălan. Încadrările judiciare se referă la grup infracţional organizat, tentativă de distrugere calificată şi tentativă de omor calificat

În timp ce suspecţii au fost audiaţi, la domiciliile acestora au fost efectuate percheziţii. „În urma percheziţiilor au fost descoperite mai multe indicii, printre care şi unul care ţine de competenţa criminalităţii organizate. Am acţionat sub presiunea timpului. Din şase percheziţii efectuate, doar una a fost făcută în Neamţ„, a mai spus Paul Tablan. Acesta a explicat şi de ce s-a decis prinderea tinerilor abia după ce a fost amplasată bomba sub maşina lui Bogdan Mararu. „Dacă i-am fi prins înainte, am fi putut să-i acuzăm doar de deţinere ilegală de explozibil. Aşa, acuzaţia este pentru tentativă de omor. În plus, trebuie să aflăm şi cine a comandat atacul, dar şi alte informaţii. Cei care pun întrebări legate de procedura de intervenţie trebuie să fie liniştiţi, nu am pus viaţa nimănui în pericol„, a concluzionat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Acesta a infirmat, deocamdată, informaţia potrivit căreia principalul suspect în comandarea atentatului ar fi Puiu Mironescu, rival al clanului Mararu.

 

Clanul Mararu, protejat de fostul şef al IPJ Neamţ

 

Bogdan Mararu (foto) este un cunoscut interlop din Piatra Neamţ şi fratele lui Gheorghiţă Mararu, care a fost omorât în noiembrie 2010, fiind împuşcat într-o cafenea din Piatra Neamţ de Cristian Chilat, zis şi Falău.

Conflictele dintre clanurile interlope din Piatra Neamţ durează de mai mult timp. În urmă cu şase ani, un autoturism al lui Bogdan Mararu a fost incendiat în acelaşi loc în care era parcat autoturismul sub care a fost amplasat dispozitivul exploziv vineri dimineaţă.

 

Pe 14 noiembrie 2010, Cristian Chilat, zis Falău, a intrat înarmat cu un pistol în Cafe Latino (foto) din Piatra Neamţ şi l-a împuşcat mortal pe Gheorghiţă Mararu, fratele mai mic a lui Bogdan Mararu. De asemenea, Falău l-a împuşcat în ambdomen şi pe Bogdan Mararu. Falău a fost prins 24 de ore după crimă şi, ulterior, a fost condamnat la 16 ani de închisoare.
Motivul pentru care Falău i-a împuşcat pe fraţii Mararu a fost un conflict mai vechi, care a dus la mai multe violenţe şi incendieri de autoturisme, în condiţiile în care Falău este cunoscut ca un prieten al lui Puiu Mironescu, un alt interlop din Piatra Neamţ. De fapt, anchetatorii cred că ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2010 a fost la comanda lui Puiu Mironescu, asupra căruia a existat, înainte de acea dată, o tentativă de asasinat. Un alt indiciu este faptul că, la trei luni după crima de la Cafe Latino, Puiu Mironescu a fost prins la Lilieci, în judeţul Bacău, şi a fost bătut de mai mulţi bărbaţi, cu bâte de baseball. În urma bătăii, Mironescu a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale, având fracturi craniene, la mâini şi picioare, precum şi leziuni interne grave, care i-au pus viaţa în pericol.

În urma asasinatului din 14 noiembrie 2010, de la Cafe Latino, inspectorul şef al IPJ Neamţ de la vremea respectivă, Aurelian Vasea Șoric (foto), a fost demis şi exclus din Poliţie, după ce a declarat într-o conferinţă de presă că fraţii Mararu nu sunt interlopi pentru că dau bani cu camătă şi chiar a plâns de mila acestora.
Aurelian Vasea Șoric are casa construită în aceeaşi curte în care avea casa Gheorghiţă Mararu, interlopul ce avea să fie asasinat în Cafe Latino. La aproape două luni de la crimă, biroul notarial al soţiei lui Șoric, spaţiu aflat chiar în curtea casei, a fost incendiat cu un cocktail Molotov, aruncat în interiorul încăperii, după ce a fost spart un geam.

În urma aceluiaşi scandal, din cadrul IGPR au fost mai demişi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, şi secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu. Chestorul Petre Tobă a revenit la conducerea Poliţiei Române în martie 2012.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0