Prima paginăPolitica

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „E foarte grav că aproximativ 30.000 de elevi nu s-au înscris la Evaluarea Națională”

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „E foarte grav că aproximativ 30.000 de elevi nu s-au înscris la Evaluarea Națională”

Dimensiune text

 

 

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu a cerut ministrului Educației să vină cu măsuri și soluții urgente pentru a-i ajuta pe cei 30.000 de elevi care nu s-au înscris nici măcar la examenele Evaluării Naționale și pentru a stopa acest fenomen îngrijorător:

„Trag un semnal de alarmă care, pe fondul unor preocupări pur politicianiste ale actualei guvernări, a scăpat total din atenția opiniei publice: din 179.000 de elevi înscriși in clasa a VIII-a, aproximativ 30.000 nu s-au înscris la examenele Evaluării Naționale din această sesiune. Viitorul le este compromis, în timp ce guvernul este preocupat să susțină mitinguri cu cetățeni aduși forțat de prin toată țara sau să facă planuri privind suspendarea președintelui Iohannis.

Cel mai probabil, o parte dintre acești elevi au abandonat școala din cauza situației materiale precare sau pentru că provin din familii cu o situație dificilă. Pe această cale, solicit ministrului Educației să prezinte care sunt măsurile pe care le propune pentru a întinde o mână de ajutor acestor elevi care nu au susținut nici măcar examenul de încheiere al celor 8 ani de școală. Nu vorbim despre câțiva copii, ci de nu mai puțin de 20% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a. În timp, aceasta devine o problemă a întregii societăți: aceștia au probleme în a-și continua studiile, iar posibilitățile lor de dezvoltare devin limitate. Situația este cu atât mai gravă cu cât, în așteptarea rezultatelor, trebuie precizat că, la simulările din martie, nici măcar 50% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au obținut media generală peste 5.

Avertizez că preocupările ministrului Educației sunt anapoda. Potrivit unor date recente, oferite de Raportul Băncii Mondiale pentru Dezvoltare, mai mult de un sfert din copiii din mediul rural abandonează școala înainte să termine clasa a VIII-a. Avem o rată a analfabetismului funcțional de 42%, suntem ‘campioni’ la nivel european la acest capitol, dar, cu toate acestea, educația preuniversitară nu beneficiază de atenția de care are nevoie sau, spus pe românește, punem carul înaintea boilor.

Vă amintesc doar că, la ultima ședință de guvern, fără să se consulte cu organizațiile studențești sau cele de tineret, Executivul Dăncilă a aprobat un program prin care tineri cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani pot accesa credite cu dobândă zero, garantate de stat în proporție de 80%. Proiectul a fost amplu criticat, inclusiv de cei care ar putea fi beneficiarii acestuia, întrucât poate conduce la creșterea taxelor de școlarizare. Mai mult, măsura dă dovadă de populism și încurajează și dezvoltă dependența de stimulentele acordate de stat. Guvernul actual trebuie să își reevalueze urgent prioritățile în zona educației, nu vrem o generație tânără după chipul și asemănarea premierului în funcție”.

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare PNL
Comunicat de presă

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Vasile 3 ani

    tU cu Funebrul tau, dupa ce ati marit norma scolara, dupa ce ati taiat salarii, dupa ce ati inchis scoli, ar trebui sa cam taci!!!!!!!!!!!!!!!!