HomeSanatate

Viața a mii de femei depinde de o semnătură

Mii de femei din zona Romanului nu pot beneficia de teste gratuite pentru depistarea cancerului de col. Și asta pentru că Programul național de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col s-a blocat dintr-un motiv stupid.

 

 

În luna august, medicii de familie care au dorit să se înscrie în program au participat la cursuri de specialitate în urma cărora au obținut diplome care le dă dreptul să recolteze probe de la paciente și să le trimită la analize. Ulterior, medicii de familie din zona Romanului au semnat contracte cu medicii ginecologi din spital și s-au organizat într-o rețea de cabinete de recoltare și consiliere. Numai că, dacă în alte județe, sute de femei au beneficiat deja de acest program, în zona Romanului, medicii încă mai așteaptă aprobări.
Recent, un reprezentant al medicilor a fost la Ministerul Sănătății și s-a interesat de ce s-a bloca programul. I s-a spus că diplomele pe care le-am obținut în luna august nu sunt semnate de un reprezentant al Ministerului, iar funcția reprezentantului respectiv este vacantă, astfel că nu are cine să semneze aceste diplome. În aceste condiții, Institutul Oncologic din Iași nu poate valida rețeaua„, a precizat medicul Angela Bica, vicepreședintele Patronatului medicilor de Familie Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0