HomeActualitateRoman

Veteranii de război au fost cinstiți la Roman, de ziua lor

Meritele ostaşilor români care au luptat pentru ţară au fost omagiate la Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea”, printr-un ceremonial militar şi religios şi prin depunerea de coroane de flori. 

veterani 02Miercuri, 29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război a fost marcată la Roman de autorităţile locale, militari şi supravieţuitori de pe câmpurile de luptă, printr-un ceremonial militar şi religios, la Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea”. Un sobor de preoţi a celebrat o slujbă de pomenire pentru veteranii de război care au plecat din mijlocul celor vii. Preotul doctor Dragoş Munteanu, protopopul de Roman, a transmis, mai întâi, binecuvântarea ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, ne-am adunat, astăzi, aici, pentru a aduce un cuvânt de mulţumire şi de rugăciune pentru cei care au scris istoria ţării noastre. Întâlnirea noastră are scopul de a felicita, a ura sănătate, bucurie şi spor celor care sunt prezenţi aici, alături de noi, eroii neamului nostru. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial şi, pentru aceasta, Guvernul României a declarat anul 2015 ca fiind anul veteranilor de război. Vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi”, a transmis preotul doctor Dragoş Munteanu.

veterani 07Colonel Ioan Lahman, comandantul Garnizoanei Roman, i-a salutat cu respect pe veteranii care au fost prezenţi la eveniment. „În fiecare an, pe 29 aprilie, sărbătorim Ziua Veteranilor de Război. Este prilejul cel mai potrivit să-i cinstim pe veterani, pe cei care, prin jertfa şi eroismul lor, au obţinut şi au păstrat pentru noi independenţa naţională şi demnitatea de român. Mulţi au plecat dintre noi, dar sacrificiul lor va rămâne veşnic în istoria neamului. Ne închinăm cu deosebit respect în faţa lor şi le dorim celor rămaşi în viaţă multă sănătate şi mulţi ani”, a afirmat colonelul Ioan Lahman.

Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a fost alături de veteranii de război din Roman în ziua dedicată lor şi a depus o coroană cu flori în cinstea veteranilor care au plecat din această lume. „Mă bucur că, în această zi, de Ziua Veteranului, în Anul Veteranului, putem să fim aici, împreună, să îi cinstim pe cei care, din ce în ce mai puţini de jos, dar foarte mulţi de Sus, ne privesc. Astăzi îi cinstim pe cei ale căror fapte ar putea însemna, pentru cei care nu le-au trăit, adevărate poveşti. Sunt cele mai frumoase poveşti de vitejie ale unui neam, ale unei generaţii care a fost capabilă de sacrificiul suprem pentru a apăra ţara, pentru ca, astăzi, noi să putem vorbi şi gândi liber. Le transmit tuturor un gând pios, cu respect, cu demnitate şi cu stimă. Dumnezeu să îi odihnească cu sfinţii pe cei din cer şi să le dea sănătate şi putere celor care mai sunt între noi”, a spus primarul Leoreanu.

veterani 08În următoare şedinţă a Consiliului Local Roman, se va aproba alocarea din bugetul local a sumei de 5.400 lei Asociaţiei Veteranilor de Război – subfiliala Roman, necesară pentru acordarea de premii în valoare de câte 100 de lei pentru fiecare veteran de război, cu prilejul Zilei Victoriei – 9 mai 2015.

Comentarii

WORDPRESS: 0