Prima paginăActualitate

Verificarea averilor nemțenilor, misiune imposibilă

Dimensiune text

Intenția finanțiștilor de a verifica averile celor care se scaldă în lux, dar declară statului venituri modeste, nu se poate materializa. 50 de salariați ai Fiscului urmau să facă parte dintr-o structură specială de control al averilor. Legea care să reglementeze activitatea lor nu a mai apărut, însă.

 

În luna martie, conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) anunța înființarea, la nivelul direcțiilor județene ale finanțelor publice, a unor compartimente care să verifice averile celor care se scaldă în lux, dar declară statului venituri modeste. Astfel, bogătașii prinși „cu ocaua mică” urmau să achite obligatoriu statului dările aferente sumelor nedeclarate.

Intenția Fiscului viza persoanele fizice ale căror venituri reale depășesc cu 10% – dar nu mai puțin de 50.000 de lei – sumele declarate organelor fiscale, acestea urmînd să plătească un impozit de 16% aplicat diferenței dintre cuantumul veniturilor reale și cel al veniturilor declarate. La nivelul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Neamț s-au făcut pregătirile pentru înființarea compartimentului de verificare a averilor, care ar fi urmat să includă 50 de salariați ai instituției. Finanțiștii „amenințaseră” că vor vîna toate categoriile socio-profesionale care nu își declară veniturile, urmărind de la autoturismele utilizate de nemțeni pînă la casele în care aceștia locuiesc sau bunurile pe care le cumpără. În cazurile unde diferențele erau semnificative, planul reprezentanților Fiscului era acela de a începe verificarea prealabilă, în urma căreia era determinată averea reală a celui urmărit, prin accesarea conturilor acestuia sau utilizarea informațiilor de la Cadastru sau Primărie.

Planul celor de la Fisc nu a putut fi, însă, pus în aplicare din simplul motiv că, din luna martie – cînd conducerea ANAF a anunțat că averile vor fi luate la puricat – și pînă în prezent nu a fost emis nici un act legislativ care să reglementeze activitatea compartimentelor de verificare a averilor. „Compartimentul de verificare a averilor nu și-a început, încă, activitatea. Nu am primit nici un fel de norme metodologice în acest sens și nu a fost emisă nici o lege pe tema verificării averilor. În primă fază, intenția era ca 50 dintre colegii noștri, salariați în cadrul administrațiilor fiscale teritoriale, să facă parte din această structură, însă totul a rămas doar la nivel de intenție„, a explicat Iulian Pricope, director adjunct al DGFP Neamț.

Partajează articolul
Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 0