HomeNeamt

Văleni, prima comună împădurită contra înzăpezirilor

Proiectul de înființare a perdelelor forestiere aparține Consiliului Județean Neamț și s-a realizat prin donația făcută de o firmă din județul Constanța. La acțiune au participat 45 de localnici, care au plantat 10.000 de puieți de salcâm pe o distanță de 1,3 kilometri.

 

 

Campania de plantare a puieților de salcâm a debutat în județul Neamț, luni, 8 aprilie. Prima comună pe harta înființărilor de perdele forestiere a fost Văleni. Scopul acțiunii derulate cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Neamț a fost de a limita efectele înzăpezirilor pe drumurile naționale.

La acțiunea de plantare din comuna Văleni au participat, din partea autorităților județene, președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, și consilierii județeni Mircea Pintilie și Dan Manoliu. Alături de reprezentanții autorităților județene au luat parte și specialiștii din partea furnizorilor de material săditor, din județul Constanța, care au făcut această donație locuitorilor județului Neamț.

În comuna Văleni, înființarea de perdele forestiere s-a făcut pe două suprafețe distincte, una pe o distanță de 300 de metri, în satul David, iar cealaltă între satele Moreni și Văleni, pe o distanță de un kilometru. Plantările s-au făcut face pe o lățime de 2,4 metri. Cele trei puncte alese de autoritățile locale sunt situate pe drumul județean 157 A Dulcești – Talpa. Predispus la înzăpezire, drumul cu pricina a ținut izolată comuna Văleni, de mai multe ori, în această iarnă, fiind nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire de la județ pentru a scoate comuna din izolare.

Pe suprafețele pe care s-au efectuat plantări, localnicii și-au dat acceptul pentru înființarea perdelor forestiere. „Din cei 10.000 de puieți pe care i-am primit, au reușit să plantăm 8.000, urmând să încheiem acțiunea în cursul zilei de astăzi. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul a 45 de persoane, angajați ai primăriei, beneficiari ai Legii nr. 416/2001 și localnici”, a spus Grigore Dan Relu, viceprimarul comunei Văleni.

Puieții au fost aduși de la Constanța de la o firmă specializată în crearea perdelelor de protecție. După încheierea acțiunii de împădurire, autoritățile locale se vor ocupa de confecționarea de parazăpezi care se vor întinde pe o lungime de 500 de metri. Proiectul de înființare a perdelelor forestiere este o idee mai veche a reprezentanților CJ Neamț, dar nu a putut fi pus în practică deoarece multe dintre terenurile pe care ar trebui realizată împădurirea aparțin localnicilor, iar aceștia nu au fost de acord să cedeze din propriile terenuri.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • gigi 10 ani ago

    pentru mine a planta un copac e cum ai da veata unei persoane felicitari celor din valeni