Prima paginăSanatate

„Vaccinurile sunt benefice”, mesajul Săptămânii Europene a Vaccinării

„Vaccinurile sunt benefice”, mesajul Săptămânii Europene a Vaccinării

Dimensiune text

 

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț marchează, în perioada 20 – 25 aprilie, Săptămâna Europeană a Vaccinării. Cu acest prilej, specialiștii în sănătate publică vor desfășura activităţi de informare-educare în comunităţi, derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, precum și activități de informare a părinților copiilor de la grădinițele cu orar normal din localitățile Săbăoani, Adjudeni, Horia, Bahna – Izvoare și a mamelor din maternitățile și secțiile de pediatrie din Roman și Piatra Neamț, informează DSP Neamț.

Pe teritoriul național, Săptămâna Europeană a Vaccinării este marcată în perioada 20 – 25 aprilie și are scopul de a sublinia necesitatea de conștientizare a beneficiilor vaccinării, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

„Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2019, «Să ne protejăm împreună, Vaccinurile sunt benefice», încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Cei care fac posibilă vaccinarea, zi de zi, sunt: personalul medical care administrează vaccinuri, părinții care aleg vaccinarea pentru protecția copiilor și toți cei care caută informații bazate pe dovezi și le diseminează pentru împuternicirea celorlalți să acționeze în scopul protejării vieții”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

În judeţul Neamţ, în anul 2018, s-au confirmat 302 cazuri de rujeolă (128 în mediul urban și 174 în mediul rural), din care două decese, iar în trimestrul I al anului 2019 s-au confirmat 69 de cazuri de rujeolă (41 în mediul urban și 28 în mediul rural), fără niciun deces.

În România, în perioada 2016 – 2019, până la data de 12 aprilie 2019, au fost confirmate 16.450 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului, mai spun reprezentanții DSP Neamț.

De asemenea, de la începutul sezonului de gripă 2018 – 2019 până la data de 7 aprilie 2019, la nivel național au fost confirmate 2.239 cazuri de gripă și au fost înregistrate 195 de decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1.329.448 persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale.

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate „Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0