HomeSanatate

„Vaccin antifumat”

De la 1 ianuarie, legea antifumat se va înăspri. Medicii susțin că cea mai bună cale de a scăpa de acest viciu este „vaccinarea”.

 

 

Vești proaste pentru fumători. De anul viitor, ei vor avea tot mai puține spații unde să fumeze, ca urmare a cererii Comisiei Europene de a înăspri legislația în acest domeniu. Astfel, de la 1 ianuarie va fi interzis fumatului în taxiuri, mașini de serviciu, parcurile pentru copii și universități din toate țările din comunitate. De asemenea, proprietarii de restaurante, care vor permite să se fumeze în localurile lor, vor trebui să interzică accesul minorilor în încăperi. Cine va fi prins că fumează în spațiile mai sus menționate riscă să primească o amendă ce va urca până la 5.000 de lei. Excepție de la aceste interdicții fac unele spații publice închise destinate distracției, printre care se numără cluburile, barurile, discotecile, cantinele și restaurantele. În prezent, în România, fumatul este deja interzis în spațiile publice, printre care se numără mall-urile, hipermarket-urile, mijloacele de transport în comun, spitale și școli. În plus, o altă măsură, adoptată la 1 iulie 2008, de descurajare a fumatului este cea legată de comercializarea pachetelor de țigări cu avertismente de sănătate care conțin imagini (pictograme).

Comisia Europeană vrea modificarea avertismentelor de pe pachetele de țigări, pentru a le face mai vizibile, dar și interzicerea unor arome, potrivit unui proiect de lege în domeniul tutunului care va fi prezentat săptămâna viitoare.

Romașcanii se pot lăsa de fumat apelând la Cabinetul de tabacologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman. „Și până acum au existat prevederi care interziceau fumatul, dar acestea nu erau respectate. Cea mai bună metodă de a combate fumatul este consilierea, „vaccinarea”. Motivul financiar nu este așa important pentru fumători. Doi din zece pacienți care se prezintă la cabinetul de tabacologie spun că vor să renunțe la fumat din cauza banilor. Cei mai mulți vor să renunțe din cauza problemelor de sănătate. Copii trebuie „vaccinați” încă de la vârste fragede, trebuie să li se explice de ce este nociv fumatul. Cei care s-au apucat de fumat trebuie „vaccinați în rapel”, în sensul că trebuie consiliați în mod repetat cu privire la beneficiile renunțării la fumat„, a apreciat medicul pneumolog Gabriela Popovici (foto), coordonatorul Cabinetului de tabacologie din cadrul spitalului.

Comentarii

WORDPRESS: 0