Prima paginăPolitica

USR a trecut de Senat legea împotriva gălăgiei în locuință

USR a trecut de Senat legea împotriva gălăgiei în locuință

Dimensiune text

 

 

Senatul a adoptat miercuri, 7 martie, un proiect de lege inițiat de un deputat USR care prevede că dacă zgomotul din locuință depășește 30 de decibeli, riști să primești amendă de până la 1.500 de lei. Proiectul de lege este promovat de un deputat al USR – Matei Dobrovie, dar este semnat și de deputatul Iulian Bulai, tot de la USR, dar care, după ce a văzut reacțiile publice, a declarat că va cere amendarea variantei supuse aprobării.

Conform proiectului de hotărâre, constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7:00 – 14:00 şi 16:00 – 23:00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical. Tot contravenţie constituie şi depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14:00 – 16,00 şi 23:00 – 7,00 măsurat în condiţii similare. Actul normativ stabileşte amenzi de până la 1.500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.

Pe paginile de socializare utilizate de romașcani au apărut comentarii contra acestei decizii, considerată de majoritate ca fiind incorectă. Și jurnaliștii au oferit exemple din viața reală care arată că o astfel de lege ar însemna inclusiv interzicerea concertelor în aer liber din zonele locuite, ceea ce ar duce, practic, la transformarea țării într-o lume liniștită, spre mută, în care nu este permisă nici reparațiile din apartamente.

Dat fiind faptul că proiectul de lege a fost inițiat de un parlamentar USR, deputatul Iulian Bulai a reacționat pe Facebook și a transmis următorul mesaj: „Am luat act de nemulţumirile legitime faţă de legea care reglementează pragul maxim de decibeli admisibili într-o gospodărie. Sunt convins că în societate situaţia este mult mai complexă decât limita impusă de legea votată la Senat. În situaţia de față s-ar imputa amenzi în următoarele posibile cazuri: evenimente publice organizate de autorităţi,  zgomotul clopotelor bisericilor, larma paradelor de orice fel, fanfara alaiului nuntaşilor, radioului de pe balconului vecinului, lătratul câinelui din curtea vecină, bormaşina/ renovarea din apartamentul vecin. Nu am votat această lege. Când va ajunge la vot la Camera Deputaţilor o voi amenda pentru a îndrepta eventuale greşeli”.

Senatul a fost prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional pe această lege.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Adela 4 ani

    Legea este foarte buna!

  • Marius 4 ani

    Mai nenorociților puneți mana și dați legi sa ajute oamenii acestei țări ,nu va comportați că niște bosorogi constipati.

  • Ionel 4 ani

    Lasati legea 4-5 ani pana ne civilizam si invatam sa ne comportam si sa-i respectam pe cei din jur!