Președintele PNL Neamț, Dorin Ursărescu (foto), este noul șef al Agenției Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale (ARDDZI), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Economiei. În noua sa calitate, liderul liberalilor nemțeni poate aplica politici de dezvoltare a infrastructurii comunitare care să genereze locuri de muncă și venituri.
„Noua mea activitate vizează proiecte aflate în derulare, extinderea unora dintre ele, dar și lansarea de noi proiecte care să dezvolte oportunități pentru mari zone și comunități, cînd ele nu sînt de interes național, cum este gazoductul Iași – Ungheni, depozitul de gaze de la Mărgineni-Neamț și chiar municipiul Roman. Revenind, joi și vineri avem întîlniri la nivelul Ministerului Economiei cu omologi din Republica Moldova și Ucraina pe tema gazoductului, ținînd cont de faptul că subiectul este avansat, presant aș putea spune, premierul Victor Ponta solicitîndu-ne ca anul 2013 să fie unul de referință pentru stadiul lucrărilor. Va fi un an greu din punct de vedere al dificultăților de obținere a dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care va trece gazoductul, în sensul stabilirii și alocării despăgubirilor actualilor proprietari. Tot cu omologi din Republica Moldova și Ucraina lucrăm la un proiect operațional comun, de interconectare a rețelelor de transport energetic. Pentru că m-ați întrebat de județul Neamț și zona Roman, nu exclud revenirea pe proiectul realizării depozitului de gaze de la Mărgineni – Neamț. O altă prioritate pe agenda mea de lucru este extinderea domeniului de activitate prin gestionarea certificatelor de emisie gaze CO2 și mecanismele financiare de investiție în domeniu. ARDDZI poate și trebuie să gestioneze domeniul energiilor regenerabile și am făcut ministerului Economiei propuneri în acest sens„, a declarat Dorin Ursărescu.
Obiectivul Agenției îl constituie dezvoltarea durabilă a zonelor afectate de restructurarea industrială și promovarea de noi proiecte, în scopul utilizării resurselor și potențialului economico-social cu maximum de valoare adăugată. Componenta de regenerare economică și socială are în vedere dezvoltarea a 386 de localități din 22 de județe ale României. Aceste fonduri sînt alocate în principal pentru subcomponentele: stimulente financiare pentru angajare și instruire, centre de afaceri și sprijin pentru întreprinzători, schema de granturi mici, schema de dezvoltare socială a comunităților miniere, infrastructura municipală, creșterea capacității comunitare și informare publică. „Și Romanul poate fi asimilat ca localitate monoindustrială, deoarece a avut mult de suferit în urma ponderii metalurgiei și prin reducerea activității din acest domeniu. Reconversia socio-economică a Romanului se poate face prin asigurarea unei infrastructuri generatoare de venituri pentru oraș și pentru oameni, generatoare de locuri de muncă. Generozitatea pomenilor este un fals și crează o dependență bolnăvicioasă, ca să nu mai luăm în calcul limitarea resurselor alocate protecției sociale. Noi pledăm și lucrăm în spiritul creării de noi locuri de muncă și surse generatoare de venituri pentru o dezvoltare durabilă și sănătoasă care conferă demnitate și stabilitatea locuitorilor zonei„, a mai precizat Dorin Ursărescu, noul șef al ARDDZI.
Comentarii