Urmările incendiilor de vegetație: persoane decedate, locuințe făcute scrum, sute de hectare arse

HomeActualitate

Urmările incendiilor de vegetație: persoane decedate, locuințe făcute scrum, sute de hectare arse

Arderea vegetației uscate se propagă foarte rapid și, scăpată de sub control, poate genera incendii la gospodăriile din vecinătate, producându-se, astfel, pagube materiale considerabile și chiar pierderi de vieți omenești, atrag atenția pompierii nemțeni.

În perioada 1-23 martie, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului (ISU) Neamţ s-au produs 67 de incendii de vegetație uscată care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 2,91 pe zi). Dintre aceste incendii, 64 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru, iar trei incendii de vegetație uscată s-au produs în judeţele Bacău şi Iaşi, în care ISU Neamț intervine pe baza unor planuri comune de intervenţie.

Din cele 64 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 13 s-au produs în mediul urban (20,31% din totalul incendiilor) şi 51 în mediul rural (79,69% din totalul incendiilor). În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar principalele cauze a izbucnirii acestora o reprezintă focul deschis în spații deschise.

Ca urmarea a producerii incendiilor de vegetație uscată, în perioada 1-23 martie, a fost afectată o suprafață de aproximativ 188,54 hectare. Din acest motiv, pompierii nemțeni fac din nou apel la cetăţeni să nu mai dea foc la resturile vegetale, miriști și vegetația uscată.

Incendiile de vegetație uscată pot provoca pierderi de vieți omenești și importante pagube materiale. Pe 9 aprilie 2020, un bărbat de 62 de ani a murit într-un incendiu de vegetație uscată în comuna Tarcău. Pe 23 august 2020, un bărbat de 53 de ani din comuna Broșteni a rămas fără locuință din cauza arderii resturilor vegetale din gospodărie. Pe 25 noiembrie 2021, un bărbat de 90 de ani din municipiul Piatra Neamț a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului după ce a dat foc la resturile vegetale din apropierea blocului în care locuia. Pe 14 martie 2022, stația de epurare a apei din comuna Tămășeni a fost avariată din cauza unui incendiu de vegetație uscată. Pe 15 martie 2022, o familie din comuna Drăgănești a rămas fără locuință din cauza unui incendiu de vegetație uscată. Pe 23 martie 2022, în comuna Bicaz Chei un bărbat de 77 de ani a suferit arsuri după ce a dat foc la resturile vegetale din gospodărie, iar incendiul s-a propagat la o pădure de pini.

„Totodată, amintim că se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Cetăţeni, respectând măsurile de prevenire a incendiilor vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale. Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!”, au transmis reprezentanții ISU Neamț.

 

 

Foto, video: ISU Neamț

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0