Prima paginăCultural

Unitățile militare din Garnizoana Roman participante la înfăptuirea marilor deziderate naționale

Unitățile militare din Garnizoana Roman participante la înfăptuirea marilor deziderate naționale

Dimensiune text

 

La data de 25 octombrie 1944, în urma Bătăliei de la Carei, a fost eliberată de sub ocupația horthystă ultima brazdă de pământ românesc. Sărbătorirea Zilei Armatei Române la data de 25 octombrie este stipulată în prevederile Decretului nr. 381 din 01.10.1959. Unitățile militare dislocate în Garnizoana Roman și-au adus, de-a lungul timpului, un aport deosebit la înfăptuirea marilor deziderate naționale ale poporului român.

Intrarea în vigoare a decretului din 24 iunie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, privind înfiinţarea instituţiei dorobanţilor în Moldova, avea să ducă la apariţia pe meleagurile romaşcane a primelor structuri militare moderne. Înfiinţarea Regimentului 8 Dorobanţi ,,Roman” este consecinţa aplicării ,,Legii de organizare a armatei”, promulgată prin Decretul nr. 1064 din 1 iulie 1872, prin care se dispunea înfiinţarea a opt regimente de dorobanţi. Regimentul 8 Călărași ,,Roman” s-a înființat în baza Înaltului Decret nr. 10170 din 1872 și era compus din patru escadroane: Suceava, Neamț, Roman și Bacău.

Prin Înaltul Decret nr. 2195 din 26.11.1876, publicat în Monitorul Oastei nr. 35/1876, din batalionul ,,Roman” al Regimentului 8 Dorobanţi se formează Regimentul 14 Dorobanţi. Regimentul 4 Artilerie s-a înființat în Garnizoana Roman în baza Înaltului Decret nr.489 din data de 1 martie 1877, din vechiul Regiment nr.1 Artilerie, la care s-a încorporat o secție din bateria teritorială de pompieri din orașul Roman.

Din Garnizoana Roman au participat la Războiul de Independență din 1877 nu mai puțin de trei regimente: Regimentul 14 Dorobanți, Regimentul 8 Călărași și Regimentul 4 Artilerie. Prima unitate care a trecut Dunărea în Bulgaria a fost escadronul ,,Bacău” din Regimentul 8 Călăraşi ,,Roman”, urmat de oştenii din Regimentul 14 Dorobanţi ,,Roman” . De remarcat este faptul că primii ostaşi care pătrund în reduta Grivița 1 la 30 august 1877 sunt vitejii ostași ai Regimentului 14 Dorobanți ,,Roman”. În puternicul contraatac executat de trupele otomane la 31 august 1877, respins de către Compania a 6-a din Regimentul 14 Dorobanți ,,Roman”, își va pierde viața în mod eroic însuși comandantul companiei, căpitanul Dimitrie Bușilă. (foto nr. 1)

foto-nr-1-capitan-dimitrie-busila

Foto nr. 1 – Căpitan Dimitrie Bușilă

 

Un moment extrem de important îl constituie înfiinţarea la 16 martie 1883 a Diviziei 7 Infanterie, al cărui comandament va fi dislocat în Garnizoana Roman. (foto nr. 2) Trebuie menţionat faptul că în organica Diviziei 7 Infanterie vor intra alături de Regimentul 14 Dorobanţi ,,Roman” şi cele două regimente de artilerie din oraşul Roman, Regimentul 4 Artilerie, respectiv, Regimentul 8 Artilerie.

foto-nr-2

Foto nr. 2

 

La Campania militară a Primului Război Mondial dintre anii 1916-1919, vor participa alături de unitățile din subordinea Diviziei 7 Infanterie și Regimentul 54 Infanterie, dublura Regimentului 14 Dorobanți, precum și Regimentul 24 Artilerie, înființat în Garnizoana Roman, la data de 1 aprilie 1914, în baza Înaltului Decret nr. 1444. (foto nr. 3)

foto-nr-3

Foto nr. 3

 

Amenajat pe un teren viran de la periferia orașului, în zona fostei fabrici de produse chimice în timpul Primului Război Mondial, Aerodromul Militar din Roman a avut un rol important în cadrul acțiunilor de luptă desfășurate de aeronautica română în perioada celor două conflagrații mondiale.

Aerodromul Militar din Roman a fost destinat la începutul anului 1918 drept teren de bază al celor două escadrile din compunerea Grupului 3 Aeronautic Român. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe Aerodromul Militar din Roman au fost dislocate subunități de aviație operativă aparținând Corpului 1 Aerian român și ale aviației germane (foto nr. 4)

foto-nr-4

Foto nr. 4

 

O altă structură militară combatantă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost Regimentul 64 Artilerie. Acesta a fost înființat în Garnizoana Roman la data de 4 septembrie 1939, în etapa a 2-a de reorganizare generală a armatei române. Regimentul 12 Călărași Roman, reînființat la Roman în anul 1931, prin transformarea Divizionului 4 Tren, a fost o altă unitate de elită a armatei care a dat un important tribut de sânge pe câmpurile de luptă ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aceste unități operative, împreună cu alte structuri militare, au făcut ca orașul Roman să fie, de-a lungul timpului, una dintre cele mai puternice garnizoane din țară.

Bibliografie:
– Centrul de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice Piteşti;
– Mareșal Alexandru Averescu – „Notițe zilnice din războiu” (1916-1918), Editura ,,Cultura Națională” , București;
– www.romanuldeodinioara.ro;
– Fototeca Muzeului Aviației.

_________________________________

Material realizat de Sorin Grumuş, istoric.

Sorin Grumuş este romaşcan. După absolvirea Liceului Teoretic „Roman-Vodă”, a urmat cursurile Institutului de Intendenţă şi Finanţe de la Sibiu, pe care le-a finalizat în 1983. Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale. A scris numeroase articole în reviste militare.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0