Prima paginăRoman

Unirea, sărbătorită lângă stejarul de 154 de ani

Dimensiune text

Ca în fiecare an, Mica Unire a fost sărbătorită la Stejarul Unirii. La eveniment au participat aproximativ 200 de persoane. Unirea a fost marcată și în unitățile de învățământ.

 

 

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, joi, așa cum este tradiția la Roman: la Stejarul Unirii, de pe strada Smirodava. Peste 200 de elevi și cadre didactice s-au adunat în fața scenei amenajate special pentru acest eveniment. Timp de o oră, circulația din zonă a fost deviată, pentru siguranța copiilor care au participat la activitate. Manifestarea a început la ora 9.30, cu intonarea imnurilor României și al municipiului Roman, urmată de scenete ale copiilor de la mai multe unități de învățământ din oraș. Elevii au recitat poezii și au interpretat roluri din scenete bine-cunoscute, în ciuda vremii nefavorabile și făcând față, uneori cu greu, emoțiilor specifice vârstei.

După mai bine de jumătate de oră de momente artistice, primarul municipiului Roman a ținut o alocuțiune în fața celor prezenți. „Dacă strămoșii noștri s-au zbătut, au dus greutățile și au făcut totul astfel încât, astăzi, să avem o țară mare, atunci putem și noi, astăzi, să înghețăm un pic de frig. Ne vom încălzi îndată, la Hora Unirii. Vreau să mulțumesc pentru participare tuturor celor care au venit și au sărbătorit înfăptuirea statului modern, România. Lecția pe care trebuie să o învățăm este aceea că unirea și solidaritatea sunt cele care pot să aducă liniștea, pacea și prosperitatea printre noi„, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Manifestarea s-a încheiat după ce toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii. Laurențiu Dan Leoreanu nu a putut pleca, însă, prea repede de la manifestare, fiindcă mai mulți copii și profesori au vrut să se fotografieze cu primarul municipiului Roman.

Stejarul de pe strada Smirodava, cunoscut sub numele de „Stejarul Unirii”, a fost plantat pe 24 ianuarie 1859, în curtea clădirii care i-a aparținut învățătorului Ion Ștefănescu Românul, luptător pentru Unire. De atunci, arborele a rămas simbolul Micii Uniri și este considerat monument istoric.

 

Concurs pentru elevii cunoscători de istorie

 

Cu prilejul aniversării a 154 de ani de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al }ării Românești, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” s-a desfășurat cea de-a treia ediție a concursului „Unirea, națiunea a făcut-o”, destinat elevilor de liceu pasionați de istorie. La concurs au participat echipaje de elevi din aproape toate liceele din oraș, care au prezentat proiecte realizate pe tema actului istoric de la 24 ianuarie 1859. Concursul a fost precedat de o scurtă prezentare a evenimentului, făcută de profesoara de istorie Mariana Cristea, și de prezentarea unor discursuri memorabile care au făcut referire la actul Unirii, aparținând unor iluștri oameni ai vremii, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu și Melchisedec Ștefănescu. „Toate activitățile pe care le-am organizat astăzi vizează participarea activă și creativă a elevilor și motivarea acestora pentru a se informa despre eveniment. Activitățile vor pune în valoare cunoștințele elevilor dobândite atât la orele de curs, cât și în afara acestora„, a spus profesoara de istorie Mariana Cristea, organizatoarea activității.

Și la Școala Trifești s-a punctat, ca în fiecare an, ziua de 24 ianuarie. „Am organizat un concurs de istorie intitulat «Mica Unire», adresat elevilor de la gimnaziu. Cei mai buni elevi au fost premiați cu premii constând în cărți, DVD-uri și albume foto. De asemenea, s-a prezentat un scurt program artistic, cuprinzând și o piesă de teatru, «Cuza și Moș Ion Roată», ce a mai fost jucată în școală, primită cu același succes de profesori și elevi„, a spus profesorul coordonator Cosmina Toma.

 

Un domnitor la grădiniță

 

Copiii care frecventează Grădinița cu program prelungit a Școlii „Mihai Eminescu” au sărbătorit și ei Mica Unire. Programul pregătit de educatoarele din grădiniță a fost adaptat în funcție de nivelul de pregătire al fiecărei grupe. Copiii de la grupele mici și de la grupa mijlocie B au discutat cu doamnele despre unire și, apoi, au urmărit un filmuleț în care au făcut cunoștință cu Moș Ion Roată, după care au colorat fișe de lucru care reprezentau diverse scene cu referire la evenimentul sărbătorit. Copiii de la grupele mari au fost protagoniștii unui spectacol. Îmbrăcați în costume populare, dar și în costume de epocă, copiii au dat viață personajelor principale ale momentului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, boierii și Moș Ion Roată, în câteva dramatizări istorice. Spectacolul a continuat cu recitări, cântece și dansuri populare. „Manifestarea de astăzi se înscrie în seria activităților menite să educe la copii dragostea de țară, respectul față de eroii neamului și dorința de a duce mai departe tradițiile și obiceiurile populare„, a spus educatoarea Cecilia Voinea, care a coordonat activitatea alături de colegele sale Paula Pal, Marina Bibere și Mirela Tacu. La finalul spectacolului, toți copiii s-au prins în Hora Unirii.

De altfel, Hora Unirii s-a jucat în aproape toate școlile din oraș. Chiar dacă nu au fost organizate activități speciale, în unele școli, așa cum a fost Școala „Vasile Alecsandri” sau Colegiul Național „Roman-Vodă”, în pauza mare elevii au dat mână cu mână și au învârtit o horă în curtea școlii.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0