Numărul infracțiunilor comise în municipiul Roman este în scădere, în ultimii ani. În Roman, rata criminalităţii la infracţiunile sesizate în anul 2016 a fost de 3.806 infracţiuni la suta de mii de locuitori. Acest lucru reiese din datele Poliției Municipiului Roman, incluse în Planul de Ordine şi Siguranţă Publică pentru anul 2017 ce va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința extraordinară de joi, 13 aprilie.
În anul 2016 principalele fapte penale care au fost comise în Roman au fost furturile din autoturisme, lovirile sau alte violenţe şi distrugerile, fapte care au fost concentrate în zona străzilor: bulevardul Republicii, bulevardul Roman Muşat, strada Smirodava, strada Sucedava și strada Ştefan cel Mare. Zonele de interes operativ şi locurile cu potenţial criminogen ridicat sunt: Piaţa Centrală, Piaţa Smirodava, zona centrală – Casa de Cultură, Magazin Profi, Kaufland – bulevardul Republicii, zona străzii Fabricii, Gară, Autogară și cartierul Nicolae Bălcescu.
Cei mai mulți dintre făptași au între 18 și 30 de ani
Datele Poliției Roman referitoare la autorii identificaţi arată că, în anul 2016, au fost cercetate 271 de persoane pentru fapte care intră în rata criminalităţii, din care: nouă pentru infracţiuni economico-financiare, 179 pentru infracţiuni judiciare şi 83 pentru infracţiuni de altă natură. După vârstă persoanele cercetate sunt: 43 de minori între 14-18 ani, 90 de tineri între 18-30 ani, 87 de persoane între 30-50 ani, iar 42 de persoane au peste 50 ani.
Din totalul persoanelor cercetate, 263 au fost cercetate pentru infracţiuni prevăzute în Codul Penal: 54 pentru infracţiuni contra persoanei, 18 pentru infracţiuni contra libertăţii persoanei, cinci pentru infracţiuni privitoare la viaţa sexuală, 131 pentru infracţiuni contra patrimoniului – din care 29 pentru tâlhărie şi 87 pentru furt.
Modurile de operare
Conform polițiștilor romașcani, principalele moduri de operare folosite în infracţiunile comise, au fost: spargerea geamurilor laterale ale autovehiculelor cu diferite obiecte (bujii auto, bile metalice etc.) şi sustragerea diferitelor bunuri din acestea; smulgerea lănţişoarelor de la gâtul victimelor; smulgerea poşetelor, genţilor din mâinile victimelor; forţarea sistemelor de închidere de la magazinele şi chioşcurile societăţilor comerciale; înşelarea victimelor prin metoda „şmen” sau „accidentul”; folosirea locurilor aglomerate pentru a comite furturi din buzunare.
Cele mai multe furturi, joia și duminica
Principalele fapte penale comise pe raza municipiului Roman le reprezintă furturile din auto. 45% din furturile comise pe spaţiul public sunt furturi din auto (73 fapte, cu 58 mai puține faţă de anul 2015), cele mai multe fiind comise pe timp de noapte (54 de fapte). S-au evidenţiat intervalele orare: 11.00 – 23.00, iar în timpul săptămânii zilele cu cele mai mari valori sunt joi și duminică, acestea fiind concentrate în zona străzilor: bulevardul Roman Muşat, bulevardul Republicii, strada Smirodava, strada Sucedava şi strada Fabricii. La furturile din societăţi comerciale, șapte au fost comise pe timpul nopţii şi unul pe timpul zilei.
Fenomenul infracţionalităţii stradale
Fenomenul infracţional stradal în Roman a cunoscut o evoluţie descendentă între anii 2012 – 2016, ajungând de la 308 fapte la 188 fapte.

Infracţionalitatea stradală sesizată în perioada 2012-2016, pe genuri de fapte
Ponderea infracţiunilor stradale sesizate în municipiu o reprezintă furturile din auto (45%). În anul 2016 au fost sesizate 188 infracţiuni stradale, din care 89 pe timp de zi şi 99 pe timpul nopţii, șapte fiind constatate în flagrant, acestea concentrându-se în zona străzilor: bulevardul Roman Muşat, bulevardul Republicii, strada Ştefan cel Mare, strada Smirodava şi strada Sucedava.
După timpul şi locul comiterii, infracţiunile stradale sesizate în anul 2016 se prezintă astfel: 12 tâlhării comise pe timp de zi şi șase pe timpul nopţii, acestea fiind comise în diverse zone ale municipiului, nefiind concentrate într-o anumită zonă; 19 furturi din auto comise pe timp de zi şi 54 pe timpul nopţii, fiind mai frecvente în zona bulevardului Republicii, bulevardului Roman Muşat, străzii Gloriei și Fundăturii Păcii; opt furturi din societăţi comerciale, din care șapte comise pe timpul nopţii, nefiind concentrate într-o anumită zonă; 46 de furturi din buzunare comise pe timp de zi şi opt pe timpul nopţii, nefiind concentrate într-o anumită zonă; două infracțiuni de ultraj, comise pe timpul zilei.
Mai puține infracțiuni în întreg județul
Datele referitoare la municipiul Roman concordă cu cele de la nivelul întregului județ. Evoluţia criminalităţii la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț evidenţiază faptul că, în anul 2016, infracţiunile sesizate, care fac obiectul lucrărilor penale, au un trend descendent faţă de anul 2015, printr-o scădere de 18,08%. La nivelul IPJ Neamț, infracționalitatea sesizată se află pe un trend descendent, de la an la an, respectiv anul 2016 a fost cel de-al treilea an de scăderi consecutive.
Comentarii
ati renuntat la „risc accidentogen” dar ati trecut la „potential criminogen”. oare ce mai urmeaza?
urmeaza dupa trend descendent ,acceptare totala a legislatiei si implicit a masurilor coercitive (amenzi)+dosare penale ,bucuria ocupantilor stam si acceptam in pozitia misionarului orice ,capul sus barbia in fata si bata pe ei ,noi ne facem legile si nu ei !!!!