HomeActualitate

Un romașcan vrea să fie consilier local în Italia

Silviu Sticea se află de 14 ani în Italia. La alegerile din luna mai din Peninsulă, el candidează pentru un post de consilier local în orașul Civitavecchia. Romașcanul vrea să schimbe modul în care sînt priviți românii, prin promovarea culturii și tradițiilor de acasă.

 

Nu numai românii din țară au intrat în febra campaniei electorale. La rîndul ei, Italia se pregătește de alegeri locale în toate regiunile țării. În orașele unde există comunități importante de români, pe lista partidelor cu candidați la consiliile locale se află și numeroși conaționali. Unul dintre aceștia este romașcanul Silviu Sticea, de 54 de ani. El se află în Italia de 14 ani și, în luna mai, va candida pentru un post de consilier local în Civitavecchia.

 

Cultura românească, arma împotriva prejudecăților

Silviu Sticea spune că a decis să candideze la funcția de consilier local pentru că poate schimba modul în care sînt priviți românii în Italia. A plecat din Roman în urmă cu 14 ani, pentru a-și face un trai mai bun, ca majoritatea românilor care au luat drumul străinătății. Este căsătorit și are o fiică de 21 de ani. „Preocuparea mea de bază a fost să mă integrez rapid în societatea italiană, fără a uita credința mea creștin-ortodoxă și culturală, specifică poporului român. Și, cum cultura romașcană și, în general, cea din Moldova, este plină de mari personalități – cum ar fi Miron Costin, Calistrat Hogaș sau Otilia Cazimir –  am dorit și îmi doresc cu ardoare să duc spiritul culturii romașcane într-o țară cu care, cel puțin din punct de vedere lingvistic, avem afinități. Sînt bucuros că orașul meu de adopție, Civitavecchia, are o istorie comună cu cea a formării poporului român, istorie ce vine de la împăratul Traian. Îmi aduc aminte cu mare bucurie de profesorii de la Colegiul Național «Roman Vodă», care m-au format, printre aceștia numărîndu-se profesorul Ciobanu, profesorul Manea sau profesorul Păduraru„, spune Silviu Sticea.

În Italia, Silviu Sticea a făcut cursuri de geriatrie și fizioterapie și, recent, a deschis un birou de informații necesare tuturor românilor care se află în Civitavecchia. În oraș, el este reprezentantul Partidului Identitatea Românească și va candida pentru funcția de consilier local pe listele partidului Futuro e Liberta per Italia, condus de Gianfranco Fini.

În primul rînd, îmi doresc ca mulți dintre compatrioții mei să participe la acest eveniment important pentru viața politică și socială a orașului nostru. Din păcate, din cîteva mii de români rezidenți, doar cîțiva  s-au încris pe listele electorale suplimentare. Un alt deziderat este acela ca românii din localitate să-și susțină cu căldură conaționalii candidați și să aleagă în cunoștință de cauză pe cel mai potrivit să-i reprezinte în Consiliul Local. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că fiecare dintre noi, cei care am decis să candidăm, se va pune la dispoziția comunității. Trebuie să evităm cu orice preț polemicile și «războiul» între noi. De altfel, le urez tuturor candidaților români mult noroc, pentru că sîntem fiii aceleași patrii, frați într-o țară străină și trebuie să știm să purtăm cu fruntea sus identitatea noastră culturală și religioasă în interiorul societății italiene, fără diviziuni, pentru că doar respectîndu-ne reciproc vom reuși să obținem și respectul italienilor„, lansează un apel sincer candidatul romașcan.
Programul său electoral are, în mod special, componentele de promovare a calităților românilor care s-au integrat în Italia conservîndu-și identitatea și personalitatea. „Cred, sincer, într-o integrare deplină a comunităților de străini care să se realizeze pe baze solide ale multietnicității și pe recunoașterea caracteristicilor sociale, culturale și religioase, care nu fac altceva decît să îmbogățească societatea italiană. Cred că românii din Civitavecchia pot constitui o resursă atît din punct de vedere cultural, cît și din punct de vedere economic. Trebuie doar să învățăm să ne respectăm reciproc și să fim conștienți că sîntem în măsură să îmbunătățim atît viitorul nostru, cît și al societății în care trăim. Îmi permit să preiau un îndemn al Episcopului nostru Siluan, pe care îl găsesc foarte oportun în acest context, și anume acela de a ne aminti că sîntem creștini nu numai duminica, ci toată săptămîna. Dacă vom urma acest îndemn vom fi, cu siguranță, mai puternici, iar drepturile noastre vor fi ascultate. Dacă nu, vom rămîne doar o cifră… fără voce„, a apreciat Silviu Sticea.

Comentarii

WORDPRESS: 0