Prima paginăActualitateRural

Un polițist demisionar acuză relația cu superiorii

Dimensiune text

Un agent de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Tămăşeni a demisionat din sistem, iar motivele pe care le aduce în favoarea deciziei sale sunt multe şi nu ţin doar de salarizarea necorespunzătoare.

„Programul nu este unul prestabilit, astfel că am fost nevoit să lucrez după cele opt ore, ori de câte ori am primit sesizări de la cetăţeni sau dispeceratul 112, cu mult peste normele impuse de Codul Muncii, lucru care îmi afectează viaţa privată, atât din punctul de vedere al sănătăţii, cât şi din punct de vedere social, şi nu s-a luat nicio măsură pentru remedierea acestor deficienţe, ba, mai mult, mi s-a transmis că sunt obligat, prin natura serviciului, să lucrez 24 de ore din 24, în fiecare lună. Acest lucru fără a-mi fi permis să părăsesc localitatea unde lucrez şi, în cazul unor evenimente, trebuia să intervin în maxim 20 de minute, indiferent de activităţile personale şi locul unde mă aflam. Salariul pentru munca prestată nu este deloc motivant, astfel că am rămas, în prezent, la acelaşi salariu pe care îl aveam la angajare, sporurile fiind infime în comparaţie cu pericolele”, se arată în demisia agentului de poliţie.

Documentul a fost făcut public de reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie. În acelaşi act mai sunt menţionate şi acuzaţii care îl vizează pe şeful Secţiei de Poliţie Săbăoani, comisarul şef Constantin Ursu.

„Munca nu este repartizată în mod echitabil, lucru care se poate observa şi din fişa postului, care, oricum, nu era întocmită conform cu situaţia operativă reală. Relaţia cu şeful secţiei a fost de la început una de patron-angajat, probabil dumnealui considerând că are dreptul asupra vieţii personale a subalternilor, lucru pe care l-am simţit din primele zile de activitate la Postul de Poliţie Tămăşeni, când mi-a transmis că mă va «face». Ulterior, a continuat cu afirmaţii în prezenţa colegilor, dar şi a persoanelor civile, cu privire la portul uniformei şi a faptului că nu am grijă de igiena personală”, se mai arată în acelaşi document.

„Problemele existente la Secţia de Poliţie Săbăoani au fost scoase în spaţiul public şi aduse la cunoştinţa factorilor decizionali de foarte mult timp. Nimeni nu s-a sinchisit să ia vreo măsură împotriva şefului, domnul comisar şef Constantin Ursu. În schimb, factorii decizionali s-au mulţumit să ia act de demisiile unor poliţişti şi de rapoartele de mutare în altă subunitate tocmai din cauza comportamentului abuziv al comisarului şef Constantin Ursu. La Secţia de Poliţie Săbăoani, domnul Ursu instituie reguli proprii, planifică poliţiştii în servicii după bunul plac, nu cu respectarea normelor legale în vigoare. Poliţiştii sunt obligaţi să meargă singuri la intervenţiile 112, în timpul liber şi cu maşinile personale. Colegul care a demisionat a fost planificat în serviciu după ce şi-a dat demisia, abuziv, ilegal, fără dotare, pistol, cătuşe etc. Foarte mulţi agenţi de poliţie din cadrul secţiei şi-au înaintat demisiile sau au cerut să fie mutaţi în alte locuri de muncă”, susţine agentul de poliţie Ioan Cănărău, liderul de sindicat SNAP Neamţ.

Șeful Poliţiei Neamţ a declarat că toate cele menţionate de agentul de poliţie demisionar vor fi verificate. „Demisia este un act unilateral şi nu putem forţa omul să rămână, dacă nu mai vrea. Pentru noi, orice plecare este o pierdere, fiindcă lipsa de personal este o problemă pe care o avem de mai mult timp. Am văzut că, printre altele, fostul agent de poliţie a demisionat şi din cauza relaţiei cu superiorul său. Toate aceste aspecte sunt verificate, acum, de Serviciul de Ordine Publică şi, după finalizarea cercetărilor, vom lua toate măsurile necesare”, a afirmat comisarul şef Paul Tablan, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Reclamaţii împotriva comisarului şef Constantin Ursu au mai fost şi în trecut. În urma verificărilor efectuate inclusiv de poliţişti de la nivel central, şeful Secţiei de Poliţie de la Săbăoani s-a ales doar cu o atenţionare pentru că nu a întocmit program de sport pentru poliţiştii din cadrul secţiei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0