Un nou dosar cu împrumuturi în fals în numele altor persoane. Autorii nu sunt la prima faptă

HomeActualitate

Un nou dosar cu împrumuturi în fals în numele altor persoane. Autorii nu sunt la prima faptă

 

Un bărbat și o femeie din municipiul Roman au fost trimiși în judecată de procurorii romașcani, pentru comiterea mai multor infracțiuni, după ce aceștia au făcut mai multe împrumuturi folosindu-se de acte false, în numele altor persoane. Bărbatul este recidivist, executând o pedeapsă pentru infracțiuni similare, iar femeia este cercetată în calitate de inculpat într-un alt dosar, pentru săvârșirea aceluiași gen de infracțiuni.

În luna mai a anului 2015, polițiștii romașcani au fost sesizați de Lucian M. despre faptul că, în cursul anului 2014, romașcanul Cezar Popa l-a convins să săvârșească fapte de înșelăciune, folosindu-se de înscrisuri falsificate, pentru încheierea a două contracte de credit la Provident Financial România IFN SA și CAR Solidaritatea IFN Buhuși.

În urma cercetărilor efectuate în acest caz, romașcanul Cezar Popa a fost trimis în judecată de procurori, la finalul lunii octombrie a acestui an, pentru 13 fapte – trei de înșelăciune, trei de instigare la înșelăciune, patru fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, o faptă de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și două fapte de uz de fals. În același dosar a fost trimisă în judecată și Ana Ignat, din Roman, pentru trei fapte de complicitate la înșelăciune și trei fapte de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anilor 2013 și 2014, CAR Solidaritatea IFN Buhuși și Provident Financial România IFN SA au fost induse în eroare de mai multe ori de Cezar Popa și de către Lucian M. (acesta instigat la comiterea faptelor de Cezar Popa), în cadrul procedurii de acordare a unor credite, prin depunerea de documente false. Pentru unele dintre fapte, activitatea infracțională a lui Cezar Popa a fost înlesnită de Ana Ignat, angajată ca operator ghișeu la CAR Solidaritatea IFN Buhuși. Sumele încasate astfel de la cele două instituții de credit s-au ridicat în total la 21.500 de lei.

Pe parcursul urmăririi penale, numai Lucian M. a recunoscut în totalitate faptele săvârșite în sarcina sa. Acesta este pensionat pe caz de boală și este încadrat în grad de handicap accentuat permanent. Potrivit expertizei medico-legale psihiatrice efectuate în cauză, acesta are discernământ critic diminuat în raport cu faptele pentru care a fost cercetat, iar în cazul său s-a dispus renunțarea la urmărirea penală.

Pe de altă parte, Cezar Popa a recunoscut doar parțial faptele, iar Ana Ignat nu a recunoscut comiterea faptelor, afirmând că nu își amintește de încheierea respectivelor contracte de împrumut.

Aceiași făptași, alte dosare penale

Cezar Popa, în vârstă de 46 de ani, nu este la prima faptă de acest fel. Acesta a mai fost condamnat, pentru fapte similare, în 2009 și 2010, de Judecătoria Roman și Judecătoria Bacău. El a executat mai bine de un an și jumătate de închisoare, fiind eliberat condiționat în 2010 cu un rest rămas de executat de 125 de zile de închisoare.

Ana Ignat, în vârstă de 58 de ani, este cercetată în calitate de inculpat într-un alt dosar penal pentru săvârșirea de infracțiuni similare. În acel dosar, Ana Ignat, alături de o altă femeie din Roman, Violeta Munteanu, este acuzată că s-a împrumutat de bani în numele unor persoane care habar nu aveau despre contracte şi semnăturile în fals de pe acestea, după ce reprezentanţii CAR Solidaritatea IFN Buhuşi s-au sesizat că nu mai recuperează sumele de la mai mulţi romaşcani, au mers pe fir, au căutat persoanele care luaseră împrumut şi au aflat că acestea nu ştiau nimic despre vreun contract.

În acel moment, atât cei înşelaţi prin folosirea datelor personale, cât şi reprezentanţii CAR-ului au mers direct la Poliţie. Din informaţiile deţinute de noi, în acel caz ar fi vorba de aproape 90 de contracte de acest tip, dar care implică, în fapt, circa 500 de persoane, prejudiciul fiind estimat undeva la 60.000 de euro.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0