ȚEAPA ANULUI: DOUĂ ROMAŞCANE S-AU ÎMPRUMUTAT ÎN NUMELE A ZECI DE PERSOANE

ȚEAPA ANULUI: DOUĂ ROMAŞCANE S-AU ÎMPRUMUTAT ÎN NUMELE A ZECI DE PERSOANE

Dimensiune text

teapaDouă femei din Roman au pus la cale o schemă de înşelăciune, folosindu-se de calităţile lor de angajate la un CAR, respectiv la o companie de cablu. În acest fel, de câteva luni, Ana Ignat şi Violeta Munteanu s-au împrumutat de bani în numele unor persoane care habar nu aveau despre contracte şi semnăturile în fals de pe acestea. De 1 martie, cele două femei au primit din partea magistraţilor romaşcani mărţişorul arestării pentru 30 de zile.

Păgubiţii au mers direct la Poliţie

Totul a ieşit la iveală la finele anului trecut, când reprezentanţii CAR-ului (CAR Solidaritatea IFN Buhuşi) s-au sesizat că nu mai recuperează sumele de la mai mulţi romaşcani. Au mers pe fir, au căutat persoanele care luaseră împrumut şi au aflat că acestea nu ştiau nimic despre vreun contract. În acel moment, atât cei înşelaţi prin folosirea datelor personale, dar şi reprezentanţii CAR-ului au mers direct la Poliţie.

„Noi am făcut o reclamaţie la Poliţie în baza unor constatări proprii. Nu pot spune de cât timp a mers această înşelătorie. Noi ne-am sesizat în decembrie. În cazul unor agenţii la distanţă, cum e cea de la Roman, se urmează o procedură legală în cazul în care o persoană care a contractat un împrumut nu-l mai returnează. Noi am trimis întâi notificărilor persoanelor care au cerut împrumutul şi giranţilor, iar dacă nu primim răspuns – în termen de 30 de zile comunicăm procedura de executare. Pentru că nu aveam niciun răspuns în cazul câtorva persoane, le-am căutat şi oamenii ne-au spus că nu au nicio treabă cu CAR-ul. Noi am făcut o investigaţie internă, după care am mers la Poliţie. Nu pot aprecia un număr al celor păgubiţi. Noi, prin ancheta internă, am găsit 7-8 persoane care ne-au confirmat că nu au depus dosare la noi. Nu lansăm speculaţii, lăsăm autorităţile să-şi facă treaba”, a declarat preşedintele CAR Solidaritatea IFN Buhuşi, economist Gheorghiţă Valentin Cozlovschi.

Arest pentru 30 de zile

Dacă ne luăm după sentinţa dată de magistraţi – arest pentru 30 de zile, se pare că poliţiştii şi procurorii au avut suficiente dovezi împotriva celor două femei, care, din ceea ce cunoaştem neoficial, au semnat câteva zeci de împrumuturi şi nu doar într-o lună, ci înşelăciunea se întinde pe mai mulţi ani.

Marţi, 1 martie, judecătorii romaşcani au admis propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman. S-a dispus, astfel, arestarea preventivă a Anei Ignat, cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor concurente de înşelăciune în formă continuată, în dauna persoanei vătămate CAR Solidaritatea IFN Buhuşi, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Ana Ignat era angajata CAR. Decizia judecătorilor romaşcani poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Magistraţii au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile şi pentru Violeta Munteanu, fostă angajată a unei companii de cablu, femeia fiind cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor concurente de înşelăciune în formă continuată – în dauna persoanei vătămate CAR Solidaritatea IFN Buhuşi, complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată – în dauna persoanei vătămate CAR Solidaritatea IFN Buhuşi, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Cum au procedat femeile

Violeta Munteanu se folosea de datele cunoscute din contractele pe care le avea la dispoziţie pe firma de cablu şi găsea, în timpul liber, un „client” şi alţi doi giranţi pentru respectivul împrumut, sub pretextul că are nevoie de la aceştia unele documente suplimentare pentru contractul de cablu (adeverinţe de venit, cupoane de pensie etc).

Din informaţiile deţinute de noi, ar fi vorba de aproape 90 de contracte de acest tip, dar care implică, în fapt, circa 500 de persoane, prejudiciul fiind estimat undeva la 60.000 de euro.

În fapt, metoda era suveică. De exemplu, pe numele cuiva era contractat un împrumut de 30.000 de lei, din care, conform contractului, un procent era reţinut la CAR, iar restul sumei era cheltuită de cele două. Apoi, femeile făceau un nou contract de împrumut şi acopereau parte din anteriorul contract.

Informaţii neoficiale arată faptul că această schemă, tip suveică, s-a derulat timp de aproape doi ani şi jumătate.COMENTARII

WORDPRESS: 0