Prima paginăNeamt

Un „negru” costă 10.000 de lei

Dimensiune text

Patronii nemțeni nu s-au lecuit de „boala” angajărilor la negru, în ciuda amenzilor usturătoare aplicate de inspectorii de muncă. Pe parcursul lunii august, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț au controlat 192 de agenți economici, aplicînd 16 sancțiuni contravenționale patronilor.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 150.000 de lei, acestea fiind acordate pentru depistarea a 15 persoane fără forme legale care lucrau la șapte firme din județ.

Munca fără forme legale nu este singura problemă descoperită de inspectorii de muncă în timpul controalelor. Patronii nu întocmesc pontaje, nu evidențiază în pontaje orele suplimentare efectuate de salariați în zilele de repaus săptămînal, nu întocmesc regulamente interne și nu completează dosarele personale ale angajaților. De asemenea, agenții economici nu pun mare preț nici pe siguranța salariaților: echipamentele nu sînt prevăzute cu sisteme de protecție iar instructajul privind securitatea muncii lipsește cu desăvîrșire din unele firme. Consecințele nu au întîrziat să apară: în luna august au fost înregistrate oficial patru accidente de muncă. Trei dintre acestea s-au soldat cu decesul angajaților, iar unul – cu incapacitatea temporară de muncă a angajatului respectiv.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • un cetatean 8 ani

    Cat timp vor exista funcționari din diverse domenii coruptibili, munca,, la negru,, nu va fi stopata !